Confidenţialitate

Noi măsuri CNSU: Carantina pe timp de noapte nu se va aplica şi persoanelor vaccinate anti-COVID | AUDIO

Carantina pe timp de noapte nu se va aplica şi persoanelor vaccinate anti-COVID, iar magazinele nu se vor închide la ora 18, la o rată de infectare de 4 la mie, ci abia când se atinge 6 la mie.
Decizia a fost aprobată de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi este discutată în Guvern.

Principalele modificări sunt legate de ridicarea pragurilor de incidență la care se aplică măsuri restrictive, dar și avantaje pentru cei care s-au vaccinat anticoronavirus.

O localitate va intra în carantină de weekend, adică circulația va fi restricționată vineri, sâmbătă și duminică între orele 20,00 și 5.00 la o incidență de 6 la mia de locuitori.

Pentru cei care au dovada vaccinului, restricția nu se aplică a explicat premierul Florin Cîțu.

Nu mi se pare normal, dacă te-ai vaccinat și ai certificat de vaccinare, să ți se restricționeze în vreun fel activitatea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, exceptați sunt și cei care se deplasează la serviciu, la medic sau spital sau cei care au în îngrijire copii sau vârstnici. La o incidență de peste 6 dar nu mai mare de 7,5, operatorii economici vor avea program între 5 dimineața și 18 seara.

La o incidență de peste 7,5 la mia de locuitori, restricțiile amintite se aplică pe tot parcursul săptămânii cu aceleași excepții, persoanele vaccinate sau care au motive temeinice să iasă din casă în perioada de restricție.

În toate cazurile, vor putea funcționa cu program normal farmaciile, benzinăriile, serviciile de livrare la domiciliu, transportul de persoane și mărfuri.

Și copiii între 6 și 12 zile nu vor mai fi testați, peste 3 la mie, cum era, pentru că nu pot fi vaccinați“, a adăugat Florin Cîțu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Printre propunerile făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență se numără și creșterea vârstei de la care copii vor avea nevoie de certificatul verde.

Astfel, pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani nu mai este necesară prezentarea unui test negativ pentru coronavirus. Peste această vârstă, certificatul care atestă vaccinarea anticoronavirus sau testarea este necesar pentru intrarea la teatru, cinematograf, restaurant sau loc de joacă, de exemplu.

În cazul restaurantelor sau fast-food-urilor din mall-uri, se instituie necesitatea prezentării certificatului verde la o incidență mai mare de 3 la mia de locutori. Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie aprobate de Guvern.