Confidenţialitate

Noi dezvaluiri in dosarul companiei ENEL

Dosarul clienţilor companiei ENEL înşelaţi dezvăluie şi alte nereguli din domeniul energiei.

Oficiali ai statului implicați în privatizarea Electrica ar fi plănuit ca, în schimbul unor sume de bani, să favorizeze grupului italian la privatizarea societății Nuclear-electrica.

Informațiile apar în referatul prin care procurorii au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Dumbrăveanu, și a unui director Enel, Florin Gugu – acuzați de fapte de corupție.

Mai mulți oficiali români implicați în privatizarea SC Electrica SA ar fi avut în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea Enel în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unitățile 3 și 4.

În același referat, procurorii vorbesc despre faptul ca autoritățile au inchis ochii în fata nerespectarii obligațiilor de investiții pe care compania și le-a asumat la privatizarea filialelor Electrica.

Mai mult, pentru Enel Dobrogea și Banat nu a fost stipulat niciun angajament de investiții. Practic în loc să aducă fonduri noi, profitul obținut în România de proaspetele filiale ENEL ar fi fost direcționat către o societate comercială cu sediul în Olanda, aflată în grupul ENEL și ar fi revenit în România ca sume aferente obligațiilor de investiții.

Aceste lucruri au fost constatate în anul 2012 și de Curtea de Conturi.

De cealaltă parte, într-un comunicat, reprezentantii Enel susțin că s-au respectat intocmai toate prevederile din contractele de privatizare pentru fostele filiale Electrica pe care ENEL le-a achiziționat în România. Respectarea prevederilor din contractul de privatizare a fost confirmată și de arbitrajul Camerei de Comerț Internaționale în situația companiilor Banat și Dobrogea, care a decis în favoarea Enel.

Procurorii DNA l-au reținut joi pe Claudiu Dumbrăveanu pentru luare de mită și pe Florin Gugu, director Enel, pentru dare de mită. În același dosar a fost reținut și Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International, pentru complicitate la luare de mită. Procurorii DNA susțin că după ce ANRE a descoperit că facturile la energie erau umflate de ENEL prin suprataxarea certificatelor verzi cu 6%, vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, a intervenit și a propus conducerii ENEL reducerea tarifelor cu doar 1,3%, primind în schimb bani și promisiunea unor contracte pentru o firmă la care era asociat un apropiat de-al său .