Confidenţialitate

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene în cinci provincii ale țării

Noi cazuri de intoxicare a elevelor iraniene au fost anunţate de presă, sâmbătă, în cel puţin cinci provincii. Zeci de tinere au ajuns la spital.

Între timp, misterul asupra cazurilor de otrăvire persistă si provoacă o puternică emoţie în ţară, după cum relatează France Presse.

Elevele suferă de tulburări respiratorii, ameţeli sau dureri de cap, dar starea lor generală de sănătate nu este considerată gravă.

În total, în ultimele 3 luni au fost raportate câteva sute de cazuri de intoxicare cu gaze în zeci de unităţi de învățământ, inclusiv în oraşul sfânt Qom.

Îngrijorați, părinţii cer autorităţilor să acţioneze.

Preşedintele Ebrahim Raisi a solicitat Ministerului de Interne „să combată – citez – complotul inamicului care urmăreşte să creeze panică şi disperare în populaţie”, dar nu a dat nicio indicaţie despre identitatea acestui „inamic”.

Diplomaţia germană a lansat un apel la elucidarea oricărui caz „şocant” de otrăvire, dar autoritățile iraniene l-au calificat drept o imixtiune în treburile ţării. Și Biroul ONU pentru Drepturile Omului a cerut, o „investigaţie transparentă” şi concluzii publice.

Guvernul de la Teheran a anunţat o anchetă cu privire la originile intoxicării, dar nu au fost făcute arestări.

Săptămâna trecută, un oficial din Ministerul Sănătăţii a explicat că „anumiţi indivizi” urmăresc prin aceste acţiuni „să închidă toate şcolile, în special pe cele de fete”.

Amintim, Iranul este zguduit de o amplă mişcare de protest după moartea, inseptembrie anul trecut, a Mahsai Amini, o tânără reţinută de poliţia de moravuri care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care impune purtarea vălului.