Noi audieri în dosarul Mineriadei. Miron Cozma: Iliescu i-a îmbrăcat pe mineri în soldați

Noi audieri în dosarul Mineriadei – fostul lider al minerilor din Valea Jiului – Miron Cozma – a fost chemat la Parchet să dea explicații în acest caz.

El s-a declarat nevinovat și a lansat mai multe acuzații la adresa fostului președinte, Ion Iliescu – pe care-l consideră principalul vinovat.

Între timp, o ordonanță a Parchetului Militar arată că fostul lider de stat împreună cu premierul de atunci – Petre Roman – ar fi pus la cale venirea minerilor în București.

Procurorii susțin că decizia s-ar fi luat pe 13 iunie 1990.

 

Inițial, Parchetul Militar l-a pus pe Ion Iliescu sub acuzare pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fără temei legal.

Apoi, încadrarea juridică a fost schimbată în infracțiuni împotriva umanității.

Anchetatorii susțin că Ion Iliescu și alți demnitari de la acea vreme – printre care Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu – au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10 mii de mineri din Valea Jiului.

Aceștia au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane, se arată în ordonanță.

Audiat la Parchetul General, fostul lider al minerilor din Valea Jiului – Miron Cozma – susține că a fost adus în București împotriva voinței sale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal, între alții, fostul director al SRI Virgi Măgureanu și fostul vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Cazimir Ionescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS