Noi audieri în dosarul Mineriadei. Miron Cozma: Iliescu i-a îmbrăcat pe mineri în soldați

Noi audieri în dosarul Mineriadei – fostul lider al minerilor din Valea Jiului – Miron Cozma – a fost chemat la Parchet să dea explicații în acest caz.

El s-a declarat nevinovat și a lansat mai multe acuzații la adresa fostului președinte, Ion Iliescu – pe care-l consideră principalul vinovat.

Între timp, o ordonanță a Parchetului Militar arată că fostul lider de stat împreună cu premierul de atunci – Petre Roman – ar fi pus la cale venirea minerilor în București.

Procurorii susțin că decizia s-ar fi luat pe 13 iunie 1990.

 

Inițial, Parchetul Militar l-a pus pe Ion Iliescu sub acuzare pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsirea de libertate fără temei legal.

Apoi, încadrarea juridică a fost schimbată în infracțiuni împotriva umanității.

Anchetatorii susțin că Ion Iliescu și alți demnitari de la acea vreme – printre care Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu – au decis, pe data de 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10 mii de mineri din Valea Jiului.

Aceștia au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocând vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 persoane, se arată în ordonanță.

Audiat la Parchetul General, fostul lider al minerilor din Valea Jiului – Miron Cozma – susține că a fost adus în București împotriva voinței sale.

În dosarul Mineriadei mai sunt urmăriți penal, între alții, fostul director al SRI Virgi Măgureanu și fostul vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, Cazimir Ionescu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS