Noi acuzatii pentru fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu

Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală în cazul lui, acuzându-l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza pentru a-i obţine un 6.000 de hectare de pădure. Pe 10 ianuarie, Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru intervenţii in retrocedarea de terenuri, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică.

Procurorii DNA Braşov spun ca pe 12 aprilie 2013, la biroul de avocatura al lui Chiuariu a avut loc o întâlnire între Gheorghe Paltin Sturza si senator.

Atunci, Chiuariu i-ar fi cerut lui Sturza 3 milioane de euro, asigurindu-l de influenţa pe care ar avea-o asupra funcţionarilor publici din judeţul Bacău implicaţi în procedura de punere în posesie. Initial, anchetatorii au vorbit de o mita de 2,5 milioane de euro, disimulată sub forma unui onorariu fix de 2 milioane de euro şi a unui onorariu de succes de 500.000 de euro, la data predării titlurilor de proprietate.

In dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, in prezent sunt arestaţi preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, deputatul PSD Ioan Adam, beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza şi judecătorul Lorand Andras Ordog.

În detenţie a fost, până pe 22 decembrie, şi fiul lui Hrebenciuc, Andrei, însă instanţa supremă a decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu.Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Romsilva a fost pagubita astfel cu aproape 304 milioane de euro.