Confidenţialitate

Nobelul pentru Fizică recompensează detectarea undelor gravitaționale

Premiul Nobel pentru Fizică va fi împărțit între fizicianul german Rainer Weiss și cercetătorii americani Barry C. Barish și Kip S Thorne, recompensați pentru detectarea undelor gravitaționale, un concept lansat de Albert Einstein în 1916, în celebra sa Teorie a Relativității Generale, precum și pentru conceperea și perfecționarea detectoarelor de unde gravitaționale LIGO (SUA) și VIRGO (Italia).

Undele gravitaționale au fost observate pentru prima dată la 14 septembrie 2015.

Acestea au fost generate de ciocnirea a două găuri negre de masă medie și a fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca undele provenite din această ciocnire să ajungă la detectorul LIGO din SUA, propagându-se prin spațiu-timp cu viteza luminii.

Semnalul detectat a fost extrem de slab, însă această observație a anunțat o nouă eră a astrofizicii.

Undele gravitaționale reprezintă o nouă modalitate de observare și analizare a celor mai violente evenimente din Univers și de a ne testa propriile limite de înțelegere a lumii înconjurătoare, conform Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru Fizică este al doilea anunțat din seria distincțiilor care sunt comunicate în fiecare an.

Miercuri, 4 octombrie, va fi anunțat Premiul Nobel pentru Chimie.

Fundația Nobel a anunțat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureații de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare față de suma de anul trecut.

Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoțit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Potrivit tradiției, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.