Confidenţialitate

Noaptea Oscarurilor: Premiile VideoRadio

Academia Americană de Film își împarte la noapte premiile anuale.

Dacă ar fi existat dreptate pe lume, Nightcrawler (r. Dan Gilroy) urma să triumfe peste cîteva ore la cea de-a 87-a ediție a Oscarurilor.

Thriller-ul neo-noir al debutantului în regie Dan Gilroy este însă nominalizat doar la scenariu original și are foarte puține șanse să cîștige și-acolo.

Jake Gyllenhaal face în Nightcrawler un rol grație căruia îi eclipsează fără drept de apel pe actorii nominalizați la rol principal masculin. Gyllenhaal, însă, lipsește de pe listă.

Academia Americană de Film a ales, de asemenea, să ignore una dintre cele mai interesante vedete în afirmare – pe Oscar Isaac, cel care propulsează un thriller excelent al anului trecut, A most violent year.

Trecut cu vederea a fost și un actor consolidat: britanicul Tom Hardy livrează o amuțitoare lecție de actorie în Locke, film cu singur personaj care nu-ți pierde atenția nici măcar o secundă.

Dar lucrurile se complică și mai mult: printre cele nouă nominalizări pe care le-a primit Grand Budapest Hotel (r. Wes Anderson) nu se numără una pentru Ralph Fiennes, sarea și piperul întregului film.

Iar printre nominalizații la “cel mai bun film” ar fi meritat cu asupra de măsură să se numere Citizenfour.

Amuțitorul documentar al Laurei Poitras despre programul global al serviciilor secrete americane de interceptare a telecomunicațiilor se urmărește cu suflarea tăiată și e, din punct de vedere vizual, unul dintre cele mai închegate și mai subtile filme din competiție.

Lungmetrajele amintite sunt cîștigătoarele imaginarelor Oscaruri VideoRadio, dar încercăm să intuim și cine are, totuși, șanse să obțină statuetele propriu-zise.