Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu | AUDIO

Clubul de Seară continuă să vă poarte în toate colțurile țării pentru a descoperi poveștile fascinate ale muzeelor care se pregătesc de sărbătoare la mijlocul acestei luni.

Pe 14 noiembrie, Noaptea Muzeelor 2020 propune publicului la nivel național activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar și în mediul virtual.

De la mare, unde ne-am oprit la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, mergem pe Dunăre și ne oprim chiar pe malul ei, la Giurgiu.

Pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea, la numărul 3 se află un muzeu dedicat în special istoriei locale – Muzeul Județean „Teohari Antonescu”. Înfiinţat în 1934, printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlaşca (existentă la acea vreme), muzeul a luat numele primului profesor de arheologie al Universităţii din Iaşi, giurgiuveanul Teohari Antonescu.

Una dintre cele mai fascinante povești al secției de istorie de aici este documentarea cu fotografii de epocă și documente a tragediei orașului Giurgiu din timpul Primului Război Mondial, în perioada noiembrie 1916 – 1918.

Știați că, atunci, orașul-port a cunoscut distrugeri colosale, fiind cea mai afectată localitate ocupată din România, cu peste 80% din partea centrală distrusă, vandalizată și incendiată?

Giurgiu a fost declarat după război oraș – erou, decorat de statul francez cu „Crucea de război cu palmete”. În prezentarea din muzeu, care poate fi urmărită și online, puteți vedea istoria unui oraș cosmopolit, modern, înainte de război, cu patru Consulate străine, cu „prima fabrică automatică de făină din Orient”, până la devastarea aproape completă spre sfârștul Primului război mondial și reconstrucția ulterioară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe site-ul Muzeului Județean „Teohari Antonescu” www.muzeulgiurgiu.ro . Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului