Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” | VIDEO

În curând vom prezenta muzeele publicului în noua ediție Noaptea Muzeelor, a XVI-a, sărbătorită pe 14 noiembrie iar, până atunci, continuăm serialul nostru de călătorii virtuale prin muzeele din Moldova, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România.

Săptămânal, prin ochii copiilor, descoperim câte un nou muzeu fascinat din România.

Sâmbăta asta vă invităm la Vaslui, la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare”, unde copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania au făcut „investigații” și s-au întors cu vești video pentru noi.

Așadar, pe strada Hagi Chiriac nr 2, în centrul municipiului Vaslui se află un cufăr de comori uriaș, cu cele mai interesante dovezi și reprezentări ale existenței umane din această regiune a țării.

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” este organizat pentru privitori în nenumărate secțiuni, unde se află expuse obiecte extrem de valoroase din arheologia locului, artefacte din perioadele antice, istoria veche, medievală, modernă sau recentă, piese de tezaur, carte veche, numismatică sau etnografie și artă populară.

De exemplu, un exponat spectaculos al muzeului este diorama luptei lui Ștefan cel Mare contra turcilor de la Vaslui-Podul Înalt, care reconstruiește cu acuratețe, la scară mică, întreaga bătălie.

Tot aici se află și originalul aparatului cu care s-au făcut în 1897 primele fotografii 3D din lume! Acest aparat a fost construit de către renumitul savant Emil Racoviță, cel care a copilărit în județul Vaslui și care a devenit apoi un faimos explorator, speolog, biolog și academician, fiind considerat fondatorul biospeologiei – studiul faunei din subteran (din peșteri, pânze freatice etc.).

Un eveniment anual unic în România, devenit fenomen social, Noaptea Muzeelor se reinventează anul acesta și aduce publicului poveștile neștiute și fețele nevăzute ale muzeelor și printr-o serie de filme de scurt-metraj.

Filmările s-au realizat în condiții de siguranță pentru toți participanții, cu respectarea tuturor normelor aplicabile la data respectivă.

Informații complete despre toate evenimentele pregătite pentru Noaptea Muzeelor 2020 pot fi găsite pe site-ul https://noapteamuzeelor.org