”Noaptea ca hoții” – în varianta poloneză. Senatul a votat legea privind domeniul justiției

”Noaptea ca hoții” – în varianta poloneză – senatorii din Polonia au votat în noaptea de vineri spre sâmbătă legea care reduce independența sistemului judiciar.

Actul normativ considerat extrem de controversat a primit votul final și merge la promulgare – în pofida unor ample proteste de stradă.

Zeci de mii de oameni au protestat ieri în Varșovia, Cracovia și alte orașe poloneze împotriva legii care îi va permite guvernului, între altele, să schimbe judecătorii Curții Supreme.

Legea – catalogată de opoziție drept o lovitură de stat – a fost adoptată noaptea trecută.

Proiectul fusese votat joi și de Camera Inferioară a parlamentului polonez.

Acum, pentru a putea intra în vigoare, trebuie să fie promulgat de președintele Poloniei Andrzej Duda.   Șeful de stat  a fost susținut în campania electorală chiar de Partidul Lege și Justiție, aflat în prezent la guvernare.

Între altele, legea prevede că de acum înainte Parlamentul îi va alege direct pe  membrii Consiliului Judiciar Național.  Acest consiliu are un rol extrem de important deoarece îi desemnează pe judecătorii din toate instanțele poloneze.

Controversata lege – care ar slăbi independența sistemului judiciar – a intrat și în atenția oficialilor de la Bruxelles, dar a generat îngrijorare și peste ocean.

Departamentul de Stat american le-a cerut tuturor părților implicate să se asigure că reforma justiției respectă constituția, independența sistemului judiciar și principiul separației puterilor în stat.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS