Confidenţialitate

Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 18 septembrie, la București și Cluj

Noaptea Albă a Filmului Românesc revine cu o serie de producții ale unor regizori români, lansate recent și premiate la diferite festivaluri din lume, dar și pelicule de public, lungmetraje, scurtmetraje, de ficțiune sau documentare.

Ajuns la a 6-a ediţie, evenimentul este programat pe 18 septembrie, la București și Cluj-Napoca.

Lista de titluri românești este deschisă de avanpremiera filmului “Autoportretul unei fete cuminți”, film de debut al regizoarei Ana Lungu, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria.

“Aferim!”, filmul care a câștigat anul acesta la Berlin Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie, se va afla de asemenea în programul evenimentului. Acesta este cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Radu Jude și reprezintă propunerea României pentru o nominalizare la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza” la Premiile Oscar 2016.

Spectatorii care nu au reușit să vadă thriller-ul politic “De ce eu?”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, au ocazia la Noaptea Albă. Cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu se bazează pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele.

Printre documentarele rezervate Nopții Albe a Filmului Românesc se numără “Pașaport de Germania”. Filmul lui  Răzvan Georgescu arată povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete privind felul în care 250.000 de etnici germani au fost vânduți de România Germaniei de Vest, în timpul Războiului rece.

“Aliyah DaDa”, proiect concretizat al Oanei Giurgiu, prezintă istoria bine documentată a evreilor din România.

Publicul va putea urmări astfel selecția de scurtmetraje românești de la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) 2015, din care face parte și câștigătorul Premiului Canal+ la Festivalul de Film de la Cannes, “Ramona” (r. Andrei Crețulescu). Alte titluri sunt “Scor Alb” (r. Marius Olteanu), “Dispozitiv 0068” (r. Radu Bărbulescu), la care se adaugă alte 10 scurtmetraje.

În București, spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film programate la Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Sala ArCub, Muzeul Național al Țăranului Român, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar.

Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme românești în Noaptea Albă la Cinema Victoria și Casa TIFF.