Nivel ridicat de iod 131 în Europa

Statele Unite au trimis în Europa un avion special pentru detectarea unui eventual test nuclear, în contextul în care în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franţa şi Spania a fost detectat un nivel ridicat de particule radioactive de iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură.

The Independent precizează că nu este clar de unde provine substanţa.

Una dintre teoriile vehiculate este că Rusia a efectuat un test nuclear secret in regiunea Arctică, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică, aceasta neanunţând incidentul autorităţilor.

Prima semnalare a fost făcută în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei.

Iodul radioactiv a mai fost depistat şi în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania,  la sfârşitul lunii trecute.

Faptul că a fost detectată o cantitate semnificativă înseamnă că a fost produs recent.

Cantitatea detectată deocamdată nu prezintă pericol pentru sănătatea umană, a dat asigurări Institutul francez de Radioprotecţie şi Securitate Nucleară.

De asemenea, “măsurătorile efectuate în estul Europei relevă că nu sunt alte produse, precum cesiul radioactiv, care ar fi apărut în cazul unui accident la un reactor nuclear”, a declarat Jérôme Joly, directorul adjunct al Institutului, citat de ziarul Le Monde.

Iodul 131 este asociat cu bombele atomice şi a fost găsit în toată lumea după testarea acestui tip de arme, precum şi după accidentele de la centralele nucleare Cernobîl şi Fukushima.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS