Confidenţialitate

Nivel record pentru „pașapoartele de aur”, care permit străinilor bogaţi să obţină dreptul de rezidență în UE. Unii politicieni cer eliminare lor | AUDIO

Nivel record pentru așa-numitele „pașapoarte de aur”, care permit străinilor bogaţi să obţină dreptul de rezidenţă în Uniunea Europeană. Deși unii politicieni cer eliminare lor, state precum Italia, Spania, Portugalia și Grecia atrag astfel investiții de milioane de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 132.000 de persoane au obţinut cetăţenia prin intermediul programelor tip „pașaport de aur” între 2011 şi 2019.

Chiar dacă criticile din mediul politic s-au intensificat deoarece programele de acest tip au fost asociate cu creşterea preţurilor la imobiliare şi reglementările relaxate, nivelul investițiilor făcute de străinii bogați în statele Uniunii pentru a obține rezidență au crescut.

în Italia şi Spania solicitările au atins un nivel record, iar în Grecia şi Portugalia, numărul de „vize de aur” acordate în ultimele luni a crescut, conform Bloomberg. Cu toate acestea, statele susțin că fac pași pentru eliminarea programelor de acest fel.

Portugalia a eliminat în luna iulie posibilitatea de a obţine cetăţenia prin investiţii în imobiliare, dar a lăsat intactă posibilitatea străinilor de a obţine rezidenţa dacă investesc cel puţin 500.000 de euro în companii locale sau fonduri care nu au legătură cu sectorul imobiliar.

În ultimul deceniu, vizele de aur au adus investiţii străine directe în valoare totală de 25 de miliarde de euro, Portugalia fiind unul din principalii beneficiari cu peste 6,8 miliarde de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: INS: Aproape jumătate din tinerii sub 25 de ani cu loc de muncă lucrează în agricultură sau comerț, deși au studii superioare | AUDIO