Confidenţialitate

Ninsorile şi viscolul perturbă traficul rutier în unele zone ale ţării

În mai multe regiuni, vremea perturbă circulaţia rutieră.

Meteorologii au atras atenţia, miercuri, că urmează un episod de nindori şi viscol.

Şoferii pot obţine informaţii despre starea drumurilor din ţară la numerele de telefon 021.9360 şi 0800.800.301.

Traficul pe DN73 Braşov-Câmpulung este restricţionat, începând de miercuri seara, pentru autovehiculele cu capacitatea mai mare de 7,5 tone, din cauza ninsorii abundente care a început să cadă odată cu lăsarea serii.

“Pe porţiunea Bran-Moieciu-Fundata-Rucăr am restricţionat traficul rutier pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone, din cauza vremii nefavorabile, ninsoare abundentă. Decizia am luat-o de comun acord cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, şi Prefectura Argeş. De asemenea, vom închide DN1 între Braşov şi Predeal timp de o oră pentru a interveni cu utilajele de deszăpezire Aşteptăm din moment în moment să primim aprobarea de la CNAIR pentru această intervenţie”, a declarat pentru Agerpres prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu.

Două tiruri care au părăsit partea carosabilă, unul pe DN13 şi unul pe DN73, fără să blocheze traficul.

Toate bazele CNAIR din judeţ pentru deszăpezire sunt dotate cu utilaje de intervenţie şi material antiderapant pentru a interveni dacă se impune.

Valea Oltului este blocată la kilometrul 218, în zona localităţii vâlcene Cornetu, din cauza condiţiilor meteo – zăpadă şi polei – mai multe tiruri formând o coloană în aşteptare, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. Sandra Dăscălete susţine că în zonă acţionează Secţia de Drumuri Naţionale Vâlcea.

Stratul de zăpadă pe partea carosabilă este de circa 5 centimetri, iar sub stratul de zăpadă este polei.

Circulaţia rutieră pe DN 67C, între localităţile Novaci şi Rânca, a fost închisă, începând cu ora 20.45, din cauza viscolului puternic, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Potrivit unui comunicat al CNAIR, circulaţia a fost închisă pe tronsonul km 34+500 – km 59+800, din cauza vizibilităţii scăzute, cauzate de viscolul puternic, cu rafale de vânt de 120 kilometri/oră.

“Rugăm participanţii la trafic să adapteze viteza condiţiilor meteo şi să respecte semnalizările rutiere şi restricţiile instituite temporar. De asemenea, reiterăm faptul că autovehiculele trebuie echipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă”, se menţionează într-un comunicat.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau de pe site-ul companie – www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar şi pagina de Facebook.

Circulaţia pe drumul naţional DN57B – care leagă Anina de Bozovici, şi pe drumul naţional DN6, între Orşova şi Caransebeş, este îngreunată din cauza unor maşini de mare tonaj care au ramas blocate în condiţii de ninsoare abundentă și polei.

Poliţiştii au luat decizia de a închide mai multe drumuri judeţene, anume 582E Pasul Prislop – Semenic, 608A Staţie Telescaun – Staţiunea Muntele Mic, precum și DJ 582 Brebu Nou – Slatina Timiș – Transalpina Bănăţeana cum i se mai spune.

Din cauza vântului şi a căderilor de zăpadă, au rămas fără curent electric comuna Domasnea, Staţiunea Semenic, Brebu Nou şi Garâna. Tot din cauza vântului puternic, un copac a fost trântit la pământ pe DN67D, drum ce leagă Băile Herculane de Baia de Aramă. Două autoturisme au rămas blocate aproximativ o oră până când copacul a fost tăiat şi îndepărtat. Nu sunt persoane rănite.

Reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi recomandă şoferilor să se deplaseze pe drumurile publice doar dacă este cazul şi după ce se informează în prealabil cu privire la condiţiile meteo şi starea carosabilului.

Ca urmare a avertizării meteorologilor de intrare în vigoare a codului portocaliu de ninsori şi viscol în Moldova, şoferii sunt avertizaţi, prin intermediul unui comunicat de presă remis de DRDP, îşi ia măsurile de prevedere necesare pentru evitarea blocajelor şi a altor situaţii nedorite.

Transportatorii rutieri de persoane şi de mărfuri sunt rugaţi, de asemenea, să evite plecarea în cursă pe perioada avertizării cod portocaliu sau, în caz contrar, să procedeze la informarea şi echiparea adecvată a pasagerilor.

În Vaslui, nu se poate circula pe vreo stradă, toate fiind acoperite de un strat de gheaţă. Autorităţile avertizează şoferii să nu plece la drum. Din acelaşi motiv, circulaţia este îngreunată şi în judeţul Suceava. La fel şi în Piatra Neamț, orașul fiind acoperit de polei. Toate cele zece echipaje ale societății care se ocupa de deszăpezire sunt mobilizate.

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de ninsori şi vânt pentru Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău. De asemenea, au prognozat viscol şi în Munţii Banatului, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii de Curbură.

În aceste zone, viteza vântului la rafală va depăşi 80…90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 – 140 km/h, viscolind ninsoarea şi troienind zăpada, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Pentru Iaşi, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi zona joasă a judeţelor Neamţ şi Bacău avertizarea intră în vigoare joi, la ora 01.00, fiind valabilă până la ora 17.00.

Meteorologii anunţă intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 75…85 km/h şi temporar ninsoare viscolită.

Până joi, la ora 22.00, este valabilă o atenţionare cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului.În zonele de munte, va ninge însemnat cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă.

În prima parte a nopţii de miercuri spre joi, în Transilvania vor fi la început precipitaţii mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare.

În cursul zilei de joi, în Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei şi pe arii restrânse în nordul Munteniei vor predomina ninsorile.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…35 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în sud, centru, est şi la munte, unde vor fi rafale de 50…70 km/h, iar local în Moldova, în Dobrogea şi pe crestele montane înalte, 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea, explică meteorologii.

În sudul, sud-estul şi centrul ţării, pe arii restrânse, vor mai fi depuneri de polei.