Confidenţialitate

NIGERIA: Aproximativ 50 de eleve, date dispărute după un atac terorist

Aproximativ 50 de eleve ar fi fost răpite de gruparea islamistă teroristă Boko Haram în nord-estul Nigeriei.

Adolescentele sunt date dispărute de când presupuşi luptători ai Boko Haram au atacat un liceu în oraşul Dapchi din statul Yobe, a spus pentru dpa comisarul pentru educaţie al acestui stat, Mohammed Lamin.

Profesorii şi elevii au fugit în tufişurile din împrejurimi în momentul în care insurgenţii au început să tragă cu arme automate, potrivit lui Lamin.

Nu se ştia încă dacă fetele dispărute au fost răpite de terorişti sau stau în continuare ascunse.

În 2014, Boko Haram a răpit peste 200 de fete din căminul şcolii lor din oraşul Chibok din nord.

Fetele din Chibok au atras atenţia întregii lumi, mai multe celebrităţi şi personalităţi, printre care şi fosta primă doamnă a SUA, Michelle Obama, alăturându-se unei campanii, „Aduceţi-ne înapoi fetele”, pentru eliberarea lor.

Boko Haram a răpit alte mii de femei şi fete în ultimii ani, transformându-le în sclave sexuale sau obligându-le la căsătorii cu luptătorii grupării.

Extremiştii, care sunt activi din 2009 în nord-estul Nigeriei, vor să impună o interpretare strictă a legii islamice Sharia.

Zeci de mii de persoane au murit în atacuri ale Boko Haram în regiune, iar un număr estimativ de 2,5 milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.