Confidenţialitate

Nicușor Dan promite un plan de management pentru Delta Văcărești, mistuită tot mai des de incendii | AUDIO

Cel mai puternic incendiu din acest an în singura arie protejată din Capitală, Delta Văcărești, a avut loc în urmă cu o lună, iar cel mai recent stuful din parc s-a aprins luni. Autoritățile, printre care și edilul Nicușor Dan, au vizitat marți Delta.

ONG-ul care a inițiat înființarea parcului, în 2016, susține că ar fi nevoie de paznici, deoarece multe dintre incendii sunt cauzate chiar de neglijența vizitatorilor, spun activiștii.

Zeci de incendii de vegetație au avut loc în parcul Natural Văcărești din Capitală. Ultimul, luni seara. Mirosul de fum încă se se simțea în momentul în când la fața locului au ajuns primarul Capitalei Nicușor Dan, edilul Sectorului 4 Daniel Băluță, un reprezentant al Ambasadei Statelor Unite, dar și un Consilier de Stat de la Administrația Prezidențială.

Cei patru au încercat să ofere soluții, dar pe termen lung, pentru ca situația să nu degenereze și mai mult. Focul aprinde stuful în fiecare an, întregi ecosisteme fiind în pericol. De la amfibieni, la insecte și păsări.

Mai mulți paznici sau chiar agenți de la Poliția Locală ar trebui să patruleze non-stop prin aria protejată, spune Dan Bărbulescu, directorul Asociației Parcul Natural Văcărești:

„Parcul trebuie păzit ziua, noaptea, 24 din 24 aceste fenomene, aceste accidente nedorite se vor împuțina foarte mult.”

Atât Nicușor Dan, cât și edilul Daniel Băluță anunță că va fi pus la punct un plan de manangement și un regulament al parcului, lucruri care până acum au lipsit. De asemenea, edilii spun că vor fi angajați rangeri, iar paza va fi sporită:

„De la data de 1 iunie vom avea mai multă pază în această arie tocmai pentru a preveni incendiile”, a declarat Daniel Băluță, edilul Sectorului 4.

„Vom lansa foarte curând niște proceduri de angajare, concursul de director, pentru biolog, rangeri, oameni de teren”, a spus și primarul general.

Discuțiile despre Delta Văcărești s-au intensificat în ultima vreme, pe fondul unui incediu puternic care a avut loc la începutul lunii aprilie. Atunci, suprafața a afectată a fost de peste 15 hectare, din cele 180 pe care se intinde parcul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.