Confidenţialitate

Nicuşor Dan, către bucureșteni: Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră

Primarul general al Capitalei reclamă “dezastrul” fostei administrații în domeniul termoficării şi spune că va face tot ce este posibil pentru a rezolva problema.

“Ca să fie foarte clar, Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră (…) Nu am promis miracole, ci administraţie onestă şi eficientă”, susține Nicușor Dan.

“Avem 6 săptămâni de când încercăm să ţinem pe linia de plutire un oraş făcut praf şi să punem bazele dezvoltării viitoare. Nu vreau să pierdem timpul în polemici şi să ne scuzăm invocând greaua moştenire. Dar tupeul, obrăznicia şi minciuna fostului primar general depăşesc orice limită şi nu pot să nu răspund. Ca să fie foarte clar, Gabriela Firea este sursa frigului din apartamentele dumneavoastră. Despre ce vom putea noi îmbunătăţi, după dezastrul făcut de ea, putem fi punctual şi în timp evaluaţi de bucureşteni. Nu am promis miracole, ci administraţie onestă şi eficientă”, a susţinut Nicuşor Dan, duminică, într-o postare pe Facebook.

Edilul detaliază “ce nu a făcut Gabriela Firea în 4 ani”:

“1. Nu a făcut practic nimic pentru a moderniza reţeaua de termoficare a Bucureştiului

2. Nu a reuşit să absoarbă 300 de milioane de euro bani europeni, deşi i-a avut la dispoziţie încă din 2016

3. În vara aceasta, Gabriela Firea a amânat, din interes electoral, lucrările absolut vitale de reparaţie care ar fi permis evitarea avariilor din prezent

4. În consecinţă, reţeaua de termoficare a devenit, la propriu, un ciur prin care se risipesc banii bucureştenilor, pierderile de apă caldă fiind de mai bine de trei ori mai mari în 2020 decât în 2016

5. Pierderile de pe reţea determină ca aceasta să funcţioneze la limita de avarie. E motivul pentru care CET Sud a căzut vinerea trecută, cu afectarea întregii zone de est a Capitalei timp de o săptămână

6. Nu a plătit subvenţia şi a dus Elcen în insolvenţă. În consecinţă, Elcen nu a putut accesa bani europeni şi nu s-a putut moderniza

7. În acelaşi timp, toată clientela PSD, aciuată în managementul unor companii ca Termoenergetica a fost remunerată cu salarii uriaşe pentru servicii fie nerealizate, fie de proastă calitate. Acum ne ocupăm de urgenţe şi nenorociri lăsate de această caracatiţă plină de tupeu. Dar ne vom ocupa şi de ei”, a scris Dan.

Actualul primar general a prezentat şi ce a făcut el de la preluarea mandatului.

“Iată ce am făcut, în colaborare cu Guvernul, în 6 săptămâni de când am preluat mandatul:

1. Am semnat contractul pentru 300 milioane euro bani europeni pentru modernizarea reţelei

2. Avem, de asemenea, alocaţi 200 milioane euro prin PNRR pentru modernizarea reţelei

3. Vom primi 20 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru contractarea, în regim privat, a unor echipe suplimentare de intervenţie la avariile care au loc în prezent

4. Am compensat 300 milioane lei datorii către Elcen. În consecinţă, Elcen va ieşi din insolvenţă

5. Elcen va accesa 370 milioane euro pentru modernizarea centralelor proprii (bani imposibil de accesat în perioada în care societatea a fost în insolvenţă). Noua tehnologie reduce costurile, reduce poluarea şi, foarte important, permite revenirea mult mai rapidă în caz de avarii”, a arătat Nicuşor Dan.

El a susţinut că acestea “sunt faptele”, iar restul nu reprezintă “altceva decât o încercare obraznică şi cinică de a specula pe seama nervilor bucureştenilor, care, fără voia lor, au fost obligaţi în aceste zile să suporte frigul din case şi lipsa apei calde”.

“Ştiu că există aşteptări uriaşe de la mandatul meu, ştiu că primarul în funcţie răspunde pentru tot dezastrul administraţiei trecute. Ştiu că timpul nu are răbdare cu cei care îngheaţă de frig în propria locuinţă şi nu au acces la apă caldă. Îi asigur că voi face, în continuare, tot ce este omeneşte posibil pentru a rezolva într-un timp cât mai scurt această bătaie de joc la care sunt supuşi din cauzele expuse. Este inadmisibil ca într-o Capitală a unei ţări UE să avem astfel de probleme de evul mediu. Vă spun şi aici că ştiu prin ce treceţi şi că sunt aici să rezolv. O să mai dureze până reparăm toate greşelile care s-au făcut în ultimii 30 de ani şi mai cu seamă în ultimii patru ani. În 45 de zile nu se poate, dar cu seriozitate şi perseverenţă, vom îndrepta răul. Aceasta este o promisiune”, încheie Nicuşor Dan.

În replică, social-democrata Gabriela Firea cataloghează postarea lui Nicuşor Dan drept “o declaraţie făcută la disperare”.

Fostul primar invocă defectarea unei turbine la un CET la care Guvernul ar fi trebuit să realizeze reviziile în vară.

“Dumnealui vrea să apere Guvernul şi se înfundă, până la urmă, chiar pe domnia sa”, acuză Gabriela Firea.