Nicu Covaci, o viaţă ca-n filme: evadări, ani de pribegie şi sacrificii | VIDEO

Într-un interviu acordat Europa FM în 2017, Nicu Covaci povestea despre anii petrecuţi în exil, despre sacrificiile pe care le-a făcut şi despre preţul pe care l-a plătit pentru muzică.

Liderul trupei Phoenix mărturiseşte ce l-a îndemnat să fugă din România în anul 1976, dar şi de ce s-a întors, un an mai târziu, pentru a-şi ascunde colegii de trupă într-un camion plin cu instrumente muzicale şi a-i scoate din ţară.

Tot ceea ce înseamnă astăzi Phoenix a fost construit cu sacrificii mult prea mari pentru a mai putea da înapoi, spune Nicu Covaci.

„Ieşim definitiv, aşa cum sunteţi. Am scos difuzoarele din boxele Marshall şi le-am arătat o poziţie de yoga în care se poate rezista mai multă vreme. O boxă rămăsese goală, cea în care trebuia să vină Baniciu”, îşi aminteşte Covaci momentul din anul 1977.

„M-am dus la nişte vecini, era o familie de nemţi care aveau o fiică gravidă în luna a opta care jura că ea nu naşte în România. I-am zis: hai, aşa cum eşti. Deci, am scos şi o fată”, a completat artistul.

„I-am scos pe băieţi sus pe munte, pe malul Dunării. Era ceaţă, alb de jur împrejur, şi primele raze de soare pe puntea aceea albă. Am ajuns în Rai”, şi-a amintit acesta.

Nicu Covaci mărturiseşte că unul dintre regretele pe care le are acum este că nu şi-a întemeiat o familie.

„N-am un copil, nu am o familie. Nu am putut să-mi permit. Noi am trăit de pe azi pe mâine. Un copil trebuie hrănit, trebuie educat, trebuie îmbrăcat, trebuie dus la doctor”, a declarat Nicu Covaci.

„Totul are un preţ. Preţurile pe care le-am plătit eu sunt gigantice. Eu îi trimiteam regulat bani mamei mele din Germania. Şi am fost pedepsit după ce m-am întors în ţară.

Maică-mea a fost tăiată în bucăţi şi i s-a dat foc. Simbolic. Mi-a spus căpitanul Poliţiei: Covaci, vezi că pe tine te vizează, tu eşti Phoenix. A ars jumătate din casă. În pupitre am mai găsit mărci, bani. Nu au furat nimic. Eu nu mai pot să dau înapoi, dau numai înainte”, a mărturist artistul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS