Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare

Fostul președinte francez este acuzat de corupție activă, trafic activ de influență și obținerea de informații prin încălcarea secretului profesional.

Anunțul a fost făcut azi noapte de Parchetul național financiar, iar decizia vine după ce fostul șef al statului a fost reținut și audiat timp de aproape 15 ore.

Ancheta este legată de investigațiile din 2007, când fostul lider libian Muammar Gadaffi i-ar fi finanțat lui Sarkozy campania electorală în urma căreia acesta a devenit președinte.

Este pentru prima dată când un fost președinte francez se află într-o asemenea situație.

Alături de fostul lider de stat, au mai fost inculpați avocatului său Thierry Herzog și avocatul general al Curții de Casație – Gilbert Azibert.

Anchetatorii spun că aceștia l-ar fi ajutat pe Nicolas Sarkozy să obțină informații despre o decizie a justiţiei care-l viza, în schimbul promisiunii unui post ‘de prestigiu’ la Monaco.

Nicolas Sarkozy a mai fost pus sub acuzare într-un alt dosar, numit ‘Afacerea Bettencourt’, însă a beneficiat de neînceperea urmării penale.

În cazul de față, totul ar avea legătură cu ancheta referitoare la finanțarea campaniei prezidențiale a fostului președinte din 2007, când Muammar Gaddafi – fostul dictator al Libiei – i-ar fi dat 50 de milioane de euro.

De altfel, în luna martie, cotidianul ‘Le Monde’ dezvăluia că au existat convorbiri telefonice între Nicolas Sarkozy și avocatul său, Thierry Herzog, în legătură cu această anchetă.

Scandalul izbucnește în contextul în care era aşteptat anunţul prin care Nicolas Sarkozy urma să revină pe scena politică pentru a prelua conducerea partidului său. Formațiunea aflată în opoziție este afectată de o criză fără precedent în urma unui scandal implicând facturi false.