Confidenţialitate

Nicolae Ciucă, la evenimentului „România-NATO, 20 de ani”: Dacă vrem să lăsăm generațiilor următoare o lume mai sigură, avem datoria să sprijinim Ucraina în războiul contra Rusiei | VIDEO

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat miercuri, 10 aprilie, la evenimentului „România-NATO, 20 de ani” organizat de Ministerul Apărării Naționale la Palatul Cercului Militar Național din București. Liderul PNL a susținut în discursul său privind marcarea a două decenii de când România a devenit stat membru al Alianței Nord-Atlantice că „bătălia acestor ani este una între democrație și autoritarism, între ordine mondială și cei care vor să o schimbe prin forță”.

Nicolae Ciucă: „România viitorului pune accentul pe educație și pe combatareea discriminării”

  • Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generațiilor următoare o lume mai sigură, avem datoria să sprijin Ucraina în războiul contra Rusiei.
  • De victoria Ucrainei depinde înspre ce fel de viitor ne îndreptăm.
  • România încheie o etapă. Este momentul să deschidem un alt capitol istoric.
  • Trebuie să ne întrebăm cum vrem să arate România peste 10 sau peste 20 de ani.
  • Cred că România viitorului este una cu instituții democratice, solide, capabile să ofere siguranță întregii societăți. România viitorului pune accentul pe educație și pe combatareea discriminării și, mai ales, investește în oameni.
  • Cetățenii noștri înțeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm.
  • Bătălia acestor ani este una între democrație și autoritarism, între ordine mondială și cei care vor să o schimbe prin forță, pe de altă parte.
  • NATO este astăzi mai puternică ca niciodată”.

Redăm discursul integral al președintelui PNL, Nicolae Ciucă, susținut în cadrul evenimentului „România-NATO, 20 de ani”:

„Excelența voastră, domnule Președinte al României,

Domnule Prim-ministru,

Domnule președinte interimar al Camerei Deputaților,

Domnule ministru al Apărării,

Domnule șef al Apărării,

Excelențele voastre,

Doamnelor și domnilor generali, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, soldați, gradați profesioniști, personal civil contractual,

Distinși invitați,

România este o țară sigură!

Da – asta spunem astăzi datorită Armatei României și datorită Alianței la care am aderat în urmă cu 20 de ani.

Aceasta este una dintre cele mai mari realizări pe care România le-a făcut în ultimele decenii.

România a arătat lumii întregi cum o țară trecută prin decenii de comunism și de tranziție dificilă a reușit să se transforme într-o democrație consolidată și într-un aliat de încredere al NATO.

În drumul postcomunist al României au fost până acum două mari etape în raport cu apartenența la NATO – una de tranziție și aspirație la aderare, înainte de 2 aprilie 2004; cea de-a doua de consolidare a poziției de stat membru al Alianței în cei 20 de ani care s-au scurs de atunci.

Aderarea la NATO nu a fost destinația noastră – a fost un început pentru noi. Începutul transformării și al efortului întregii societăți de a deveni mai bună și mai dreaptă.

Mă simt mândru când privesc în urmă la ultimii 20 de ani și văd diferențele semnificative, care se datorează și efortului a zeci de mii de oameni, din care am avut onoarea să fac parte și eu.

Vă mulțumesc tuturor și vă sunt recunoscător!

Nicolae Ciucă: „România nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit un pilon esențial al Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră”

Țara noastră a pornit pe drumul integrării euro-atlantice, imediat după 1990, cu neobosită determinare. Am fost primii care am semnat în 1994 Parteneriatul pentru Pace. Iar atunci când a fost nevoie, nu am ezitat să participăm cu trupe în teatrele de operații alături de aliați. Exact în urmă cu 20 de ani, mă aflam în Irak, la comanda unui batalion de infanterie, ca parte a coaliției internaționale.

După intrarea în Alianța Nord Atlantică, România a asumat obiective ambițioase.

Țara noastră nu a rămas la statutul de simplu beneficiar, ci a devenit  o sursă de securitate în regiune, un pilon esențial al Alianței Nord-Atlantice la Marea Neagră.

România a fost printre primele state ale Alianței care s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare și să respecte promisiunea făcută la Summitul din Țara Galilor din 2014.

Pentru aceasta, vă mulțumim domnule președinte, căci în 2015, alături de ceilalți decidenți politici, ați acordat atenția cuvenită nevoii de bugetare pentru înzestrarea Armatei Române!

Nicolae Ciucă: „România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina”

Ca Șef al Statului Major al Apărării, începând cu 2015, am participat la implementarea deciziei politice de a crește bugetul Apărării și de a investi în dotarea și modernizarea Armatei României. O democrație puternică are nevoie de o armată puternică. Iar o armată puternică, oricând pregătită să își apere cetățenii, este cea mai bună cale de a preveni amenințările.

Astăzi, suntem într-un moment în care democrația are nevoie de  o Alianță Nord-Atlantică puternică.

România este în prima linie a sprijinului pentru Ucraina. La doar câteva sute de kilometri de locul în care ne aflăm, bombele rusești cad peste case, peste școli, peste piețe ucigând oameni nevinovați.

Nu departe de aici, soldați ucraineni luptă cu mijloacele de care mai dispun, dar cu neobosit curaj, pentru a-și apăra țara și pentru a apăra libertatea și democrația.

Ca fost militar, știu ce înseamnă să pleci la război și să-ți lași familia în urmă, știind că s-ar putea să nu te mai întorci.

Sunt mândru că România contribuie la apărarea Ucrainei și dă dovadă de solidaritate.

Este un lucru corect.

Nicolae Ciucă: „De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm”

Acțiunile sunt cele care arată adevărata față a aliaților, iar în acest caz acțiunile vorbesc pentru România.

Dacă vrem ca pacea să revină pe continentul nostru, dacă vrem să lăsăm generațiilor următoare o lume mai sigură, bazată pe respect pentru regulile internaționale, avem datoria să sprijinim Ucraina să câștige războiul împotriva Rusiei.

Trebuie să dăm Ucrainei tot ce are nevoie, nu doar să se apere, ci să câștige. De victoria Ucrainei depinde spre ce fel de viitor ne îndreptăm.

Nicolae Ciucă: România viitorului pune accentul pe educație și pe combaterea dezinformării și mai ales investește în oameni

Doamnelor și domnilor,

Odată cu aniversarea a 20 de ani de NATO, România încheie o etapă. Este momentul să deschidem un alt capitol istoric. România are nevoie de un nou proiect de țară, care să răspundă provocărilor prezentului și să definească viitorul. Trebuie să ne întrebăm: cum vrem să arate România peste 10 sau peste 20 de ani?

În interiorul acestui proiect de țară putem să ne gândim următorii 10 ani ca un „deceniu al siguranței” pentru România și pentru români. Nu includ aici doar creșterea capacității de apărare și investiția în industria de apărare, ci toate elementele care fac o societate puternică.

Cred că România viitorului este una cu instituții democratice solide, capabilă să ofere siguranță  la nivelul întregii societăți.

România viitorului este un pol de independență energetică, excelează în inovație și tehnologie, pune accentul pe educație și pe combaterea dezinformării și mai ales investește în oameni și în potențialul lor.

Am stat de vorbă în ultimele luni cu mulți români. Cetățenii noștri înțeleg foarte bine contextul de securitate în care ne aflăm. România este astăzi puternică în NATO și datorită cetățenilor noștri și susținerii lor pentru Alianța Nord-Atlantică.

Bătălia acestor ani este una între democrație și autoritarism, între o ordine mondială bazată de principii și reguli, pe de o parte și cei care vor să o schimbe prin forță, de cealaltă parte.

Cu Alianța Nord-Atlantică, suntem astăzi mai puternici ca niciodată  iar pentru aceasta vreau să păstrăm vie memoria celor care și-au pierdut viața în misiunile internaționale în ultimii 20 de ani și, de asemenea, să lșe mulțuumesc tuituror celor care au avut o contribuție esențială la ceea ce a însemnat parcursul României spre NATO și existența celor 20 de ani de când România este membră a Alianței Nord-Atlantice.

Vă mulțumesc!

La mulți ani, România!

La mulți ani, NATO!”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Klaus Iohannis, la evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”: Am întărit și vom continua să întărim securitatea României | VIDEO