Confidenţialitate

Nicolae Ciucă: Oamenii ar trebui să plătească eșalonat facturile la energie primite cu întârziere. E anormal să primească factura după 5-6 luni și să plătească întreaga sumă | AUDIO

Furnizorii care emit cu întârziere de câteva luni facturile la energie ar trebui să le permită clienților să plătească suma datorată „în rate”. O spune chiar premierul Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: „Este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci – șase luni și să plătească întreaga sumă”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după cinci luni sau după șase luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată astfel încât cetățenii să poată să-și plătească factura”, a spus premierul României.

De cealaltă parte, furnizorii au declarat în mai multe rânduri că întârzierile se produc și din cauza schimbărilor dese din legislație făcute de Guvern.

Declarația premierului vine în contextul în care în Parlament se decide acum forma finală pentru calculul facturilor în următoarea perioadă. De exemplu, trebuie aprobat prețul maxim de 1,3 lei pe kilowatt oră, indiferent de consum.

Guvernul a decis săptămâna trecut revenirea la o piață a energie semireglementată până la începutul anului 2025.

Nicolae Ciucă: „Atunci când am luat această decizie a fost pe baza calculelor care ne-au venit de la Romsilva și integrate la Ministerul Mediului”

Între timp, premierul așteaptă de la Ministerul Mediului o nouă variantă de ajutor pentru cei care se încălzesc pe lemne – asta după ce prima măsură, cea de a plafona prețul unui metru cub, a provocat mai mult haos decât ordine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Atunci când am luat această decizie a fost pe baza calculelor care ne-au venit de la Romsilva și integrate la Ministerul Mediului. Atât operatori, cât și cei care lucrează în distribuție la lemnul de foc – pe care probabil… nu probabil, sigur decizia i-a prins cu o cantitate de lemne achiziționate la prețul de dinainte, în momentul de față acesta este prețul care se aplică. Urmează să ne comunice și să ne confirme dacă a greșit sau nu”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Șapte companii, amendate de ANRE pentru că au emis facturi la energie cu întârziere