Confidenţialitate

Nicolae Ciucă încearcă până luni să obțină sprijin de la alte partide decât PNL, pentru votarea Cabinetului în Parlament

Desemnat de președinte să formeze un guvern, Nicolae Ciucă încearcă în aceaste zile, până luni, să obțină sprijin de la alte partide decât PNL, pentru votarea Cabinetului său în Parlament. Liberalii au decis în forul intern ca Ciucă să formeze un Executiv construit doar din miniștri PNL și UDMR, numai că voturile celor două partide nu sunt suficiente pentru învestitură. Așa că premierul desemnat va trebui să negocieze fie cu PSD, fie cu USR și minoritățile.

În această dimineață președintele Klaus Iohannis, cel care a coordonat mișcările politice recente, a lăsat să se înțeleagă că USR trebuie lăsat deoparte.

Premierul desemnat se va întâlni mai întâi cu liderii PSD pentru a-i convinge să voteze Guvernul său și rămâne de văzut ce va oferi în schimbul voturilor social democraților. Nicolae Ciucă are un mandat de la PNL, partidul care recent l-a ales vicepreședinte să nu accepte USR în guvern.

„Zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize, acum trebuie să ne apucăm de treabă și trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorități decât în Parlamentul României. Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități. Acesta este calculul politic și este un calcul pe care l-am făcut pentru România și pentru români și așa se va întâmpla”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis consideră că USR este de vină pentru criză, însă programul de guvernare realizat anul trecut de coaliția PNL, UDMR, USR conținea tocmai reformele ce urmau să fie realizate.

„Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 și sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiție. Avem nevoie de schimbări. Legile justiției sunt încă așa cum au rezultat ele pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Nu putem rămâne așa”, a adăugat Klaus Iohannis.

Chiar și în aceste condiții, premierul desemnat se va întâlni până luni și cu liderul USR, Dacian Cioloș.

USR vrea în continuare să intre într-un guvern Ciucă, iar dacă nu va fi primit nu va vota pentru cabinetul generalului în rezervă.

Sursa Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Nicolae Ciucă începe, vineri, negocierile pentru formarea guvernului.