Confidenţialitate

Nici Ministerul Sănătății, nici cel al Educației nu-și asumă achiziția de teste de salivă pentru elevi | AUDIO

O nouă divergență între ministerele Educației și Sănătății riscă să amâne revenirea la școală a elevilor, după vacanța de primăvară, dintre 2 aprilie și 4 mai.

În timp ce ministrul Sorin Cîmpeanu condiționează reluarea școlii fizice de testarea masivă a elevilor, cu teste de salivă cumpărate de Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu susține că e treaba Educației să cumpere aceste dispozitive.

Recent, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, spunea că instituția pe care o conduce nu poate cumpăra teste pentru alte instituții, iar Ministerul Educației ar trebui să  achiziționeze testele de salivă pentru testarea în masă a elevilor.

Acum, ministrul Educației spune, la Europa FM, că nu poate cumpăra teste de salivă pentru depistarea SARS-CoV-2 la elevi:

„Cred că este ușor de înțeles că Ministerul Educației nu are expertiză nici măcar pentru a redacta un caiet de sarcini în domeniul medical, pentru că testele se încadrează în sistemul medical. (…) Pentru a achiziționa teste, trebuie să verifici dacă sunt acreditate, omologate, certificate, autorizate, în condiții ce țin de domeniul Sănătății, Ministerul Educației nu are nici bază legală, nu are nici atribuții (…) mizăm total pe sprijinul Ministerului Sănătății”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

„Ministerul Educatiei nu are expertiza nici măcar pentru a face caietul de sarcini. Nu știm care sunt condițiile de autorizare/acreditare/omologare sau ce o mai fi în sănătate. Ministerul Educației nu are nici baza legală să o facă, nici atribuții ….. mizăm total pe sprijinul Ministerului Sănătății.

Ministerul Educatiei va face maximum posibil în limitele de competență. Este direct interesat în testarea masivă în școli!

Ministerul Educatiei dorește deschiderea cu prezența fizică a tuturor școlilor, lucru ce depinde de 4 condiții:
1. Respectare regulilor în școli (purtare mască, distanțare fizica, reguli igiena și aerisire spatii) – depinde de Ministerul Educației;
2. Vaccinare profesori/se derulează bine – depinde și de Ministerul Educației, pentru susținere și mobilizare;
3. Testare în școli – depinde de Ministerul Sănătății, Ministerul Educatiei și buget (sunt convins ca se va realiza).
4. Trend descrescător infectare/ confirmarea ipotezelor epidemiologilor care anticipează un vârf al ratei de infectare în luna aprilie și o descreșterea a ratei de infectare în luna mai.”

În această dispută, ministrul Sorin Cîmpeanu spune că discuțiile pe tema testelor de salivă continuă:

„Deci Ministerul Sănătății e Ministerul Sănătății din România, aceste discuții vor avea loc chiar și astăzi, zilele acestea, între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La începutul semestrului, Ministerul Sănătății a asigurat pentru elevi peste un milion de teste tip exudat, dar mai puțin de 2% au fost folosite.

  • Anca Grădinaru