Confidenţialitate

Nerespectarea imnului național în China ar putea fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare

Persoanele care nu respectă imnul național ar putea fi pedepsite cu până la trei ani de închisoare, conform unui amendament propus la legislația penală chineză.

Proiectul de amendament a fost prezentat recent Congresului Național al Poporului, forul legislativ central din China.

Legislația penală chineză prevede deja pedepse pentru delicte referitoare la drapelul și stema naționale, a explicat Wang Chaoying, adjunct al șefului comisiei pentru afaceri juridice al parlamentului de la Beijing.

Adoptată în luna septembrie a acestui an, legea spune că persoanele care parodiază imnul chinez sau îl intonează la ocazii „neadecvate”, precum ceremonii funerare sau reclame comerciale, pot fi puse sub acuzare și pedepsite cu până la 15 zile de închisoare.

Conform noii modificări, termenul de pedepsire ar putea ajunge la trei ani și s-ar aplica, de asemenea, regiunilor administrative speciale Hong Kong și Macao.

Parodiile sunt o formă populară de exprimare și de protest în fosta concesiune britanică, care garantează libertatea de exprimare, spre deosebire de partea continentală a Chinei.

Prezentarea acestui amendament în parlamentul chinez are loc într-o perioadă în care în SUA are loc o dezbatere referitoare la gestul mai multor jucători din Liga Profesionistă de Fotbal american (NFL) de a îngenunchea în timpul intonării imnului național înaintea meciurilor.

Unii au considerat acest gest drept o lipsă de respect față de simbolurile naționale, în timp ce alții susțin că jucătorii fac uz de primul amendament al Constituției SUA pentru a protesta.

Președintele american Donald Trump a cerut ca jucătorii respectivi să fie concediați sau să primească interdicție de a juca în NFL.

În Hong Kong, fanii echipelor de fotbal protestează față de imnul național al Chinei.

Ei au huiduit în 2015 în timpul intonării imnului înaintea unui meci de calificare pentru turneul final al Cupei Mondiale, ceea ce determinat FIFA să amendeze federația de fotbal din Hong Kong.