Nepal: Încă două victime pe Everest

Încă doi alpiniști au decedat pe Everest, bilanțul celor care și-au pierdut viața pe cel mai înalt munte din lume în ultima lună ajungând la cel puțin cinci, au anunțat luni oficiali din Nepal, citați de Reuters.

Un australian în vârstă de 54 de ani, Francesco Enrico Marchetti, a decedat în zona tibetană a Everestului, iar Vladimir Strba, în vârstă de 48 de ani, din Slovacia, și-a pierdut viața în apropiere de zona cunoscută popular sub denumirea ”Balcon”, potrivit oficialilor.

Ambii alpiniști au murit duminică.

Marchetti ar fi decedat din cauza răului de înălțime, la circa 8.300 de metri deasupra nivelului mării, la mică distanță de vârf, a explicat Navin Trital de la compania Expedition Himalaya care a coordonat activitatea logistică pentru acest alpinist. ”I s-a făcut rău și a murit în timp ce era coborât către o bază de mai jos”, a declarat Trital pentru Reuters în Kathmandu. Acesta a adăugat că nu poate oferi mai multe detalii din cauza dificultăților de comunicare cu echipa.

Strba a decedat la circa 8.400 de metri în așa-numita ”Zona morții”, din zona nepaleză a muntelui unde aerul este foarte rarefiat, potrivit unei declarații făcute luni de Gyanendra Shrestha, din cadrul Departamentului de Turism. Acesta a completat că circumstanțele exacte care au dus la decesul lui Strba nu sunt deocamdată clare.

Expedițiile din acest an de pe Everest se confruntă cu vremea nefavorabilă și cu vântul puternic. ”Au fost decese pe ambele părți. Deși nu sunt oferite decât puține detalii, se pare că acestea au fost asociate cu altitudinea, nu cu starea vremii”, a scris într-un mesaj bloggerul și alpinistul american Alan Arnette, potrivit sursei citate.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpiniști pentru escaladarea Everestului în acest sezon care se încheie luna aceasta.

Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) și Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpiniști care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpiniști au mers pe urmele lor și aproximativ 300 au murit în această încercare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS