Confidenţialitate

Nemulțumirile în PNL la adresa ministrului Justiției, tot mai mari. Orban vrea rediscutarea legilor justiției în coaliție

Liberalii sunt supărați că ministrul USR PLUS a anunțat public pachetul de modificări la legile justiției fără a consulta coaliția de guvernare. 

Președintele PNL, Ludovic Orban, l-a criticat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, pentru faptul că nu i-a consultat nici pe liberali, nici pe președintele Iohannis cu privire la modificările legilor justiției.

Nemulțumirile au fost exprimate în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL, unde Orban a mai spus că va solicita coaliției formarea unui grup de lucru în care să fie rediscutate modificările propuse de Stelian Ion.

O critică dură a venit și din partea președintei comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, care a acuzat că în proiectele elaborate de Stelian Ion ”sunt soluții legislative cu impact negativ”.

În discuție a intervenit și ministra Muncii, Raluca Turcan, care s-a plâns că ministrul Justiției i-a avizat negativ proiectul privind noua lege a salarizării.

Stelian Ion a pus în dezbatere publică modificările pe care le propune la legile justiției, mutilate de PSD, ALDE și UDMR în legislatura trecută.

Printre cele mai importante noutăți propuse de ministrul Justiției se numără avizul obligatoriu al CSM pentru numirea procurorilor de rang înalt, precum procurorul general și șefii DNA și DIICOT, dar și prelungirea mandatelor acestora de la 3 la 4 ani.

Ministrul Stelian Ion le readuce aminte liderilor PNL că textele legilor Justiției au fost scrise în mare parte chiar de ministrul lor, Cătălin Predoiu.

Acesta din urmă a lansat anul trecut, în dezbatere publică, cele trei proiecte de lege:

„Am semna în Guvern un memorandum prin care ne-am obligat cu toții să trimitem aceste legi către Parlament până la sfârșitul lunii aprilie. Proiectul are la bază viziunea guvernării anteriore, deci provine de la colegii din PNL. Marea majoritate a acestor reglementări, e vorba de 600 de articole, 80% din aceste reglementări sunt cele care provin din proiectul inițial, pus în discuție în septembrie 2020.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Una dintre nemulțumiri ar fi că unul dintre proiecte prevede trecerea unei părți a Poliției Judiciare la parchete. Ministrul Justiției discută miercuri cu ministrul de Interne despre această temă:

„Eu am discutat foarte bine, am discutat la telefon, ne-am și întâlnit de multe ori, cu domnul ministru Lucian Bode, purtăm această discuție în continuare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.