Confidenţialitate

Nemotivantul salariu al deputatului Rădulescu

Deputatul Cătălin Rădulescu spune că nu îi ajunge salariul pentru a-și cumpăra câte un costum în fiecare săptămână. Nici banii pentru transport nu i-ar ajunge, în condițiile în care Parlamentul îi decontează lunar carburant în valoare de 1.500 de lei.

“Salariul, nemotivant. Atât timp cât eu trebuie să-mi cumpăr 3-4 costume pe lună, nu-mi ajung nici banii de un pantof. Atât timp cât toata lumea ne dorim ca salariile să fie mari, cred că si parlamentarul trebuie să aibă un salariu civilizat care să-i permită să-și cumpere costume, să venim civilizat, nu ca alții în blugi și teniși. Ar trebui să avem salarii mult mai decente. Dacă vrem să venim in blugi și mizerabili, lumea o să ne trateze ca atare. Nu mă descurc. Eu îmi folosesc dividendele pe care le iau la sfarsit de an din compania mea, ca să-mi plătesc motorina”,
…a declarat Cătalin Rădulescu pentru Adevărul.

Salariul deputatului Cătălin Rădulescu este de aproape 5.600 de lei pe lună. La această sumă se mai adaugă și o diurnă de 1.500 de lei, dar și bani pentru carburant. Alți 1.500 de lei. Cum domnia sa e deputat de Argeș, primește și bani pentru a sta la hotel în București. Încă 4.600 de lei. În plus, pentru funcționarea cabinetului de parlamentar al domnului Cătălin Rădulescu, statul român mai decontează lunar alți 11.400 de lei. Tragem linie și rezultă că deputatul care ispășește în acest moment o condamnare cu suspendare de 1 an și jumătate pentru dare de mită costă statul român 24.600 de lei pe lună. Ca termen de comparație, întreținerea unui deținut costă de 10 ori și ceva mai puțin. Dar nah, omul a primit cu suspendare…
Ca să îi facem pe plac domnului Cătălin Rădulescu, o să ne referim doar la salariul de bază. Așa cum spuneam, 5.600 de lei. Sau dacă vreți, 2,4 salarii medii românești. Un parlamentar britanic câștigă aproape 9.000 de euro pe lună, deci teoretic, își poate cumpăra mult mai multe costume decât domnul Rădulescu. Însă raportat la salariul mediu din Regatul Unit, un parlamentar britanic câștigă echivalentul a 2,9 salarii medii. Deci mai bine decât un parlamentar din România, dar nu cu mult mai mult.
De fapt, raportat la salariul mediu din fiecare stat, parlamentarii români sunt undeva pe la mijlocul clasamentului. De exemplu, domnul Rădulescu e mai bine plătit decât un parlamentar suedez, căci în țara scandinavă, salariul de bază al parlamentarilor este de 2,1 salarii medii. Încă și mai prost de atât sunt plătiți parlamentarii belgieni, cu 2 salarii medii, Sau cei danezi, cu 1,9 salarii medii. Foarte probabil, dacă s-ar fi născut în Spania, Cătălin Rădulescu nu s-ar fi sinchisit să candideze. Aici, parlamentarii au un salariu de bază echivalent cu 1,6 salarii medii pe economie. Atât.