Confidenţialitate

Neîncrederea antreprenorilor este mai mare în 2022 decât anul trecut în pandemie. Florin Jianu: „Cu până la 22% mai multe firme închise față de 2021” | VIDEO

O treime dintre antreprenori spunea la începutul anului că vor exista concedieri din cauza facturilor uriașe la energie, conform unui studiu realizat în februarie 2022 de Consiliul Național al IMM-urilor. Mai mult, 79% dintre antreprenorii români nu au încredere în stabilitatea economică, iar lucrul acesta se transpune în numărul de firme care s-au înscris în Registrul Comerțului: doar 2% mai mult anul acesta față de 2021, când ne confruntam cu pandemia de coronavirus. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.

„Dacă ne uităm la anul trecut, tot pe timpul acesta – în fiecare an de 20 de ani facem o analiză care se numește Carta Albă a IMM-urilor – și măsurăm în dinamică lucrurile. Anul trecut aveam un procent 7,90% dintre IMM-uri care estimau că evoluția va fi pozitivă. Anul acesta, procentul s-a triplat: avem 21% care consideră că evoluția este pozitivă”, spune Florin Jian la Europa FM.

„Dar 21% lasă în urmă 79% care spun că evoluția nu va fi pozitivă. Deci depinde cum privim lucrurile. Dacă privim din perspectia triplării procentului celor cre au încredere că evoluția este pozitivă, atunci lucrurile stau bine. Dacă privim din cealaltă perspectivă a celor care nu ai încredere și care în continuare sunt un procent foarte, foarte mare, covârșitor în acest moment, s-ar putea să nu mai avem aceeași perspectivă”, explică Florin Jianu la Europa FM.

Neîncrederea antreprenorilor români în stabilitatea economică duce la un număr mai mic de firme care iau naștere în 2022 față de 2021 – an pandemic

„Vorbim despre intrarea în economie, adică de cei care se înscriu în acest moment în economie și vorbim despre ieșire. Dincolo de percepție, trebuie să vorbim despre cifre, date în general de Registrul Comerțului care ne spune câte firme s-au înscris în prima jumătate a anului – pentru că până aici sunt datele în acest moment – și câte firme s-au închis”, explică Florin Jianu.

„Avem o creștere de numai 2% în rândul firmelor care s-au înscris, adică apetitul a scăzut, suntem aproape de numărul de firme înscrise anul trecut într-un an de pandemie. Când ne raportăm la numărul de firme închise, suspendate sau radiate – pentru că trebuie să cumulăm aceste repere – vorbim despre cifre cu 16 până la 22% mai mult, mai mari față de anul trecut, un an de pandemie”, spune Florin Jianu.

„Te-ai fi așteptat ca anul trecut să se închidă mai multe firme, să iasă mai mulți din economie, dintr-un motiv sau altul și să se înscrie mai puține firme. Ei bine, lucrurile stau în acest moment în felul în care ne-am fi așteptat ca anul trecut să stea. Se înscriu mai puține firme în economie, deci apetitul este scăzut, încrederea este scăzută”, explică Florin Jianu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele Camerei Consultanților Fiscali: „Plafonul de 500.000 de euro ar putea fi redus în continuare, dar ar fi util, dacă există intenția, să se și comunice”