Confidenţialitate

Negresă de post, inspirată din cartea de bucate “O prajitură, două prăjituri” a Virginiei Cucu

Rețeta de bun gust de astăzi este pentru o negresă de post, inspirată dintr-o carte de bucate din anii 70,  “O prajitură, două prăjituri” a Virginiei Cucu, o carte în care găseai inclusiv  informații  despre bunele maniere, cum să stai la masă și nu numai.

Ingrediente pentru 4-6 persoane, depinde de apetit 😊))
Ingrediente:
180 g melasa
100 ml ulei
200 ml suc de compot neindulcit cu zahar, eu am gasit de ananas
100 g gem de caise
50 g cacao
100 g nuci
10 g bicarbonat de sodiu
235 g faina
50 g stafide blonde, inmuiate in esenta de rom, eu am folosit 2 fiole
Pentru glazurat, inspiratia vine de la Sacher Tort si recomand
150 gr crema de ciocolata sau alune, care sa nu contina lapte sau unt
100 de g gem de caise, neîndulcit

Siropul deschis la culoare, care se obține din prima fierbere a sfeclei sau a trestiei de zahăr este melasa ușoară. Este și forma cea mai solicitată de cumpărători și se folosește în gospodărie, la bucătărie, în patiserie și în alte rețete de preparate, inlocuind zaharul rafinat.

Mod de preparare:
Se încinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se tapetează o forma de prăjituri la bază, cu hârtie de copt. (în care o sa o si coacem)

Tava se unge cu puțin ulei pe părțile laterale, cu o pensulă de bucătărie și se poate presăra cu fulgi de nucă de cocos.

Preparăm negresa propriu-zisă amestecând într-un bol ingredientele umede: uleiul, gemul de caise, siropul de la ananas, melasa și omogenizăm.

În continuare, se adaugă ingredientele uscate: făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu, cacaua, nucile tăiate nu foarte mărunt și stafidele, cu tot cu romul de la marinare. Compoziția obținută se toarnă în tava pregatită, se nivelează și se coace aproximativ  40-45 de minute de minute.

Se lasă la răcit, ferind-o de pericolele ce pot veni din exteriorul bucătăriei. Pisica, cei mici sau cel mare. Când e rece, negresa se unge cu cremă de ciocolată sau alune, o lăsați jumătate de oră în congelator, după care o acoperiți cu un strat subțire de gem de caise și presărați-o cu nuci tăiate mărunt, nu cu nucă de cocos și nici zahăr pudră!

FOTO: Arhiva personală Chef Cezar Munteanu