Confidenţialitate

Negocierile privind aderarea Serbiei la UE vor fi suspendate. Belgradul continuă să semneze acorduri de colaborare cu Rusia

Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, până când Belgradul nu se va mai opune sancțiunilor împotriva Rusiei, anunță site-ul Euractiv.

Serbia continuă să semneze acorduri de colaborare cu Rusia, în ciuda faptului că se află în proces de aderare la Uniunea Europeană.

Inițiativa de sancționare a Serbiei aparține eurodeputaților din Grupul Socialiştilor şi Democraţilor, care încă din primăvară au cerut președintelui de la Belgrad să restaureze democrația și statul de drept și să arate clar că țara vecină adoptă o direcție pro europeană.

De asemenea, Serbia ar fi trebuit să se alinieze sancțiunilor dispuse de Bruxelles Rusiei, după ce Federația a invadat Ucraina, dar a refuzat să facă acest lucru.

Țara vecină este dependentă de resursele Federației.

Săptămâna trecută, Serbia și Rusia au semnat un acord privind coordonarea politicilor externe până în 2024.

Serbia a deschis până acum 18 dintre cele 35 de capitole de negociere în vederea aderării la Uniune, dar a închis provizoriu doar două dintre ele.

Citește și: Bulgaria: Alegeri parlamentare anticipate, duminică. Miza o reprezintă formarea unui nou guvern, după înlăturarea premierului Kiril Petkov

Foto: Shutterstock