Confidenţialitate

Negocierile pe programul de guvernare nasc dezacorduri mai ales între PNL și PSD | AUDIO

PNL, PSD și UDMR au început astăzi negocierile privind programul de guvernare. Discuțiile au plecat de pe poziții contradictorii la mai multe capitole, în special în ceea ce privește justiția și economia. Cele trei partide și-au format echipe de negociatori în funcție de capitolele din programul de guvernare. Discuțiile au început la ora 10:00 și au loc la Vila Lac.

Dezacordurile dintre PNL și PSD, în special, sunt majore, mai ales în ceea ce privește fiscalitatea și justiția.

PSD vrea eliminarea cotei unice de impozitare și suprataxarea marilor averi. PNL nu a respins explicit

Astfel, social-democrații au repus pe tapet vechea lor idee de eliminare a cotei unice de impozitare și de suprataxare a marilor averi. Liberalii nu au respins explicit eliminarea cotei unice, limitându-se doar la a preciza că ei nu sunt de acord cu majorarea taxelor sau cu introducerea unora noi.

PSD vrea majorarea alocațiilor și pensiilor începând de luna viitoare. Propunerea a fost respinsă de PNL

De asemenea, PSD vrea majorarea pensiilor și alocațiilor de luna viitoare, propunere respinsă de PNL. Ministra Muncii, Raluca Turcan a precizat că majorările sunt imposibile anul acesta.

PSD nu vrea eliminarea SIIJ, vrea consolidarea ei

La capitolul justiție, divergențele dintre PNL și PSD vizează printre altele secția specială de anchetare a magistraților. Social-democrații nu doar că resping eliminarea acestei unități de parchet, dar vor chiar consolidarea acesteia.

Dispute sunt și în ceea ce privește configurația guvernului. PNL a transmis că nu l-ar vrea în guvern pe Sorin Grindeanu, premierul care în 2017 a adoptat OUG 13, actul normativ de amnistiere a infractorilor care a scos în stradă sute de mii de oameni.

Discuțiile dintre cele trei partide vor continua și zilele următoare, intenția fiind ca până săptămâna viitoare noua coaliție să se prezinte în parlament pentru votul de învestitură.

Autor: Cristian Citre

Sursa foto: Facebook / Florin Cîțu / Marcel Ciolacu

Citește și: PNL, PSD și UDMR încep negocierile pentru programul de guvernare

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.