Negocieri U.E. – Marea Britanie privind Brexit. Prima etapă se încheie „cu o serie de compromisuri”

Cu o serie de compromisuri de ambele părți și cu unele progrese: așa s-a derulat prima etapă a negocierilor privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Noaptea trecută (joi spre vineri, 7-8 decembrie 2017) s-au purtat discuții la Bruxelles, iar concluziile au fost prezentate astăzi de reprezentanții ambelor părți.

Atât președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker – cât și premierul britanic, Theresa May , s-au declarat optimiști.

Presedintele Comisiei Europene spune că discuțiile vor continua acum în faza a doua – cea referitoare la relațiile comerciale, extrem de importante în acest context.

„…ambele părți s-au ascultat reciproc, compromisuri s-au făcut de ambele părți, a fost dificil, dar am făcut progrese suficiente.” Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene

De cealaltă parte, premierul britanic, Theresa May, a spus că înțelegerea vizează respectarea drepturilor a peste 3 milioane de cetățeni din alte țări europene care trăiesc în Marea Britanie, dar și a celor 1 milion de britanici care trăiesc în alte state membre.

Cetăţenii europeni din Regatul Unit al Marii Britanii – printre care se numără și români –  „vor putea să trăiască în continuare ca înainte”, a precizat șefa Guvernului de la Londra.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS