Confidenţialitate

Negocieri eșuate pentru bugetul Uniunii Europene

După ore de discuții care s-au întins până târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă – statele membre şi Parlamentul European nu au reuşit să ajungă la un acord privind bugetul Uniunii Europene pe 2020.

Principalul motiv de discordie: statele membre au convenit între ele asupra unui buget de aproximativ 153 de miliarde de euro pentru anul viitor, în timp ce parlamentarii europeni vor un buget mai ambiţios, cu cheltuieli de 159 de miliarde de euro.

Cele două părţi mai au la dispoziție două zile pentru a ajunge la un compromis asupra bugetului pe anul viitor, în caz contrar Comisia Europeană fiind nevoită să avanseze o nouă propunere.

Potrivit AGERPRES , Bettina Hagedorn, secretar de stat în Ministerul german al Finanţelor, a declarat că e optimistă că nu se va ajunge la întocmirea unei noi propuneri, afirmând că cele două părţi “nu mai sunt foarte departe” în poziţiile lor.

Ea a mai spus că există un acord general de a spori alocările pentru combaterea schimbării climatice, cercetare şi dezvoltare şi abordarea provocărilor legate de migraţie. Chestiunile rămase vor fi probabil depăşite, a adăugat ea.

Monika Hohlmeier, membră a Parlamentului European, a părut şi ea optimistă. “Simţim că avem obligaţia de a livra până luni”, a spus ea, exemplificând schimbarea climatică, politicile pentru tineret şi digitalizarea drept priorităţi parlamentare.

Statele membre UE au rezervat o mare parte din buget pentru circumstanţe neprevăzute, în parte pentru a acoperi costul economic al unui eventual Brexit fără acord dar şi pentru cazul în care Turcia are nevoie de fonduri UE suplimentare pentru a-i găzdui pe refugiaţi.

Pe de altă parte, PE ar vrea să fie cheltuiţi mai mulţi bani pentru combaterea schimbării climatice, crearea de locuri de muncă, cercetare şi programe care oferă oportunităţi pentru tineri.