Negocieri eșuate la Guvern. Sindicaliștii amenință cu noi proteste (AUDIO)

Liderii confederaţiilor sindicale au ieşit nemulţumiţi, după mai bine de trei ore, de la negocierile cu premierul Mihai Tudose pe tema transferului plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, spunând că nu s-a ajuns la nicio înţelegere.

Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu spune că Executivul insistă ca legea salarizării, cea a pensiilor și transferarea taxelor să se facă la pachet – lucru deosibit de periculos.  Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa” a declarat, la finalul discuţiilor, că, prin acest transfer de taxe, salariul brut va creşte „artificial”, însă creşterea nu se va simţi şi la salariul net. El consideră că peste doi ani, dacă acest proiect va fi aprobat, România va deveni „o ladă de gunoi” în ceea ce priveşte condiţiile de muncă.

S-a încercat un șantaj împotriva părții sindicale, în sensul în care „Nu vreți să acceptați transferul, atunci anulăm Legea de salarizare”, ceea ce este complet anormal, pentru că practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenții pe care le-au introdus din luna aprilie, când și-au dat seama că depășesc capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legată de acest lucru„, a  spus Hossu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, a spus şi el că nu ştia despre tranferul taxelor de la negocierile pe legea salarizării.

Eu am bănuit, dar nu am ştiut şi nimeni nu   s-a aşteptat la asta, oamenii nu au intuit acest lucru. Că am făcut-o eu şi am spus că este o problemă, a rămas numai partea mea, dar nu trebuie să vorbeşti doar cu unii şi nu vorbim pe intuiţii, vorbim pe lucruri clare şi scrise”, a spus Bărăscu.

Nici sindicaliștii din Sănătate nu au primit răspunsul dorit la solicitările lor.

Niciun calcul, nimic: decât că este nevoie de coroborarea celor două legi, adică fără trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și ceea ce se câștigă din această parte, nu pot să aplice Legea Salarizării. Vreau să vedem și scris aceste lucruri pe care le declară unii că întradevăr vom câștiga și nu vom pierde”, spune președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest condiții, sindicaliștii amenință cu noi proteste în stradă și iau în calcul și greva generală.

Joi avem reuniunea de Birou executiv al BNS vom decide acțiunile pe care blocul național sindical le va face. Pe lângă proteste avem în vedere și demersuri de natură juridică”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Costin Dumitru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Negocierile de vineri de la Guvern au fost convenite în urmă cu trei zile, în urma protestului din Piaţa Victoriei organizat de Cartel Alfa şi la care au participat câteva mii de oameni. Atunci, o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, anunţa, după negocierile cu premierul Mihai Tudose, că „a rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, da r să se analizeze implicaţia acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară”, în timp ce premierul a susţinut că nu s-a convenit asupra renunţării transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, aşa cum cer sindicatele, şi că vineri vor fi discuţii cu toate confederaţiile sindicale.

Zeci de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice, nemulţumiţi de propunerea Guvernului de a transfera plata taxelor sociale de la angajator la angajat. Sindicaliştii cer modificarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi acordarea creşterilor salariale şi a sporurilor pentru categoriile profesionale din sănătate şi asistenţă socială.

Protestul sindicaliştilor Sanitas a început la ora 11.00 în faţa Ministerului Finanţelor Publice, după ce proteste asemănătoare au avut loc şi luni, la Ministerul Muncii şi miercuri la Ministerul Sănătăţii.

Sindicaliştii de la Sanitas au anunţat, de asemenea, un miting în 19 octombrie, în Piaţa Victoriei din București.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS