Negocieri eșuate între sindicate și Guvern privind creșterea salariului minim

Guvernul și sindicatele nu au ajuns la un acord pe tema majorării salariului minim de la 1 ianuarie 2013. La negocierile de ieri care au durat cinci ore, Executivul a propus creșterea salariului minim la 1.200 de lei de la 1 mai, motivând că este necesar un studiu de impact.

Sindicatele vor însă ca majorarea să se aplice de la 1 ianuarie, în caz contrar amenință cu proteste de luna viitoare.

„Am propus măcar o corecție la pierderea pe care salariații o vor avea. Pierderea de la 1.050 pe patru luni de zile să fie redistribuită pe următoarele luni, adică de la 1 mai să se aplice  o creștere de 1275 lei. Dacă nu crește salariul de la 1 ianuarie, vom avea mișcări de stradă din 15 ianuarie.”, a declarat Bogdan Hosuu, liderul Cartel Alfa. 

Membrii Guvernului au susținut la negocierile de ieri că majorarea salariului minim cu 150 de lei de luna viitoare ar afecta mediul privat.

Sindicatele spun însă că firmele pot compensa aceste pierderi, având în vedere că vor avea parte de scăderi de taxe odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, a declarat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin:

 

 

”Mediul privat e principalul beneficiar al celor 7 miliarde de lei, lichidități care vor rămâne în firme, după intrarea în vigoare a codului fiscal. Modul în care se comportă guvernul e dezamăgitor.”, a spus Dumitru Costin.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS