Confidenţialitate

Neculai Onțanu, trimis în judecată de procurorii DNA

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat pentru luare de mită.

Neculai Onțanu se află în prezent în arest preventiv.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Toma Șutru (arestat preventiv), fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2 București, pentru luare de mită și spălare de bani, avocata Loredana Radu (arestată la dimiciliu), nepoata fostului vicepremier Gabriel Oprea, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani și Aurel Radu (sub control judiciar) pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Procurorii DNA susțin că  în perioada 2006- 2007, Neculai Onțanu ”în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.”

Neculai Onțanu  ar fi primit de la persoana respectivă un teren de 1.500 de mp, în valoare de 1.441.495 euro. Terenul este situat pe strada Barbu Văcărescu, în sectorul 2, ”o zonă rezidențială”, după cum spun procurorii.

Dreptul de proprietate a fost transferat de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, numite de Neculai Onțanu. E vorba de Loredana Radu și Aurel Radu.

Pe 13 noiembrie 2007, la cererea fostului primar al Sectorului 2, s-au încheiat la același notar ”două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, cu o valoare de piață de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.”

În contractul încheiat cu Aurel Radu prețul prevăzut era de 500 de euro/mp, iar în contractul cu Loredana Radu era prevăzut un preț de 10 ori mai mic, adică 50 de euro/mp.

În documente s-a mai precizat că s-ar fi plătit un avans de 5.000 de euro, însă fără să se precizeze și data, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua semnării contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia.”, spune DNA.

În 2008, avocata Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era și apropiat al primarului Neculai Onțanu. Potrivit unor surse, persoana respectivă ar fi Gabriel Oprea.

”Transferul s-a făcut în baza unei tranzacții în care a fost menționat un preț de aproximativ 5 ori mai mic decât valoarea de piață a imobilului.”, spun procurorii.

Și Aurel Radu a vândut terenul de 500 mp în 2008 către un cumpărător de bun- credință pentru suma de 1.400.000 de euro.  Apoi, Aurel Radu  a retras banii obținuți și i-a transferat unei persoane ”a cărei identitate nu a putut fi stabilită până în acest moment.”, spune DNA.

Între 2007 și 2008, Toma Șutru ”în calitate de secretar al primăriei Sectorului 2 București, tot pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunțător, a pretins și a primit de la acesta suma de 2.000.000 euro.”

Mita ar fi fost mascată sub forma unui contract de vânzare-cumpărare pentru un teren care aparținea unei rude a lui Toma Șutru.

Suma de 2.000.000 euro a fost transferată într-un cont bancar controlat de Toma Șutru ”care a realizat mai multe investiții în România și Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infracțională a banilor și identitatea beneficiarului real al folosului. ”

În acest dosar procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale inculpaților. E vorba inclusiv de terenul de 1.000 mp din strada Barbu Văcărescu care ar fi ajuns la Gabriel Oprea. Dosarul se va judeca la Curtea de Apel București.