Confidenţialitate

Neculai Onțanu, la un pas de eliberare

Fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei Neculai Onțanu poate fi cercetat sub control judiciar, au decis astăzi judecătorii Curții de Apel București. Decizia nu este definitivă și nici executorie. Prin urmare, Neculai Onțanu, acuzat de luare de mită, rămâne în arest preventiv până la o decizie finală.

Neculai Onţanu se află în arest preventiv din 25 martie.

Curtea de Apel București a decis același lucru și în cazul lui Toma Șutru, fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2 – să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.Toma Șutru este acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

În acelaşi dosar, judecătorii au decis ca fosta avocată Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, să fie plasată din arest la domiciliu sub control judiciar. În cazul lui Aurel Radu a fost menţinută măsura controlului judiciar, se mai arată în decizia instanţei.

Așadar,  decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi nici executorie. Ea poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Neculai Onţanu și ceilalți inculpați au fost trimiși în judecată de DNA pe 16 iunie. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, Neculai Onţanu, “în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. În aceeaşi perioadă, inculpatul Onţanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpaţii Radu Loredana Claudia şi Radu Aurel”.

Apoi, Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă (despre care presa centrală scrie că ar fi vorba de Gabriel Oprea) care era şi apropiat al primarului Neculai Onţanu.

Tranzacţia s-a făcut la un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, susține DNA.