Confidenţialitate

Ne putem alege vaccinul anti-COVID? Nu, dar putem intui cu ce ne vom imuniza, spune Valeriu Gheorghiță | AUDIO

Își pot alege sau nu românii vaccinul anti-Covid? Coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, a explicat că această opțiune nu există explicit pe platforma de vaccinare, dar că persoanele care vor să se programeze pot intui ce fel de ser le este atribuit în funcție de cât au de așteptat până la rapel.

Pentru vaccinul Pfizer/Biontech rapelul se face la 21 de zile, pentru Moderna la 28, iar pentru AstraZeneca după 8 săptămâni. Doctorul militar Valeriu Gheorghiță:

„Oricând există posibilitatea de editare a acelei programări și de a selecta un alt loc de programare, într-un alt centru. Pe centrele de vaccinare existente nu se menționează tipul de vaccin, însă, în funcție de data rapelului, putem intui ce tip de vaccin avem în acel centru.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Coordonatorul campaniei de vaccinare atrage atenția: deocamdată nu sunt dipsonibile locuri pentru vaccinurile Pfizer și Moderna. Așadar, cine vrea să renunțe la un vaccin, o reprogramare ar fi posibilă abia după ce vor sosi noi doze:

„Practic, cu cel puțin 24 de ore față de momentul la care suntem programați la doza 1 putem să ne schimbăm această opțiune, ținând cont că în majoritatea centrelor de vaccinare, unde avem vaccinuri de la Pfizer și Moderna nu mai sunt locuri disponibile. Trebuie să avem grijă când renunțăm la o programare pentru că până ne reprogramăm s-ar putea să pierdem locul respectiv, dar persoanele au această libertate de a-și schimba opțiunea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.