Confidenţialitate

Navigatorul medical, omul care îi scapă pe bolnavi de povara drumurilor pentru adeverințe

O nouă ocupaţie ar putea intra în nomenclatorul meseriilor din România. În Occident se numeşte navigator medical şi, pe scurt, este vorba de o persoană care obţine formularele, dosarele sau adeverinţele de care are nevoie un pacient pentru a se tratata în ţară sau în străinătate.

Deşi încă nu este reglementată, în România există deja câteva zeci de voluntari care stau la cozi şi completează formulare complicate în locul pacienţilor.

”Aveam 43 de ani și am fost diagnosticată cu cancer la sân în gradul 3C.”, povestește Ana, una dintre persoanele care a fost ajutată  de un ”navigator medical.”

Ana a fost operată la scurt timp după stabilirea diagnosticului. Totuşi, un control ulterior a arătat că boala s-ar fi extins şi că metastazele ar fi ajuns la creier.

”În momentul în care ți se pune diagnosticul ăsta, te simți așa…năucit. Nu știi încotro s-o iei, cum să gândești”, spune Ana.

Spre norocul ei, Ana a cunoscut un navigator medical. Este dacă vreţi, mintea limpede a bolnavalui, care îl ajută să-şi stabilească paşii spre vindecare. În acest caz, a fost vorba de consultarea unui al doilea specialist.

S-a confirmat diagnosticul. Nu și meteastazele cerebrale pe care mi le indicaseră doctorii din orașul meu”, ne-a mai spus Ana.

Un navigator medical nu vânează greşelile doctorilor. Pur şi simplu, vine cu sfaturi şi se luptă cu birocaţia care consumă timpul şi nervii unui om bolnav. Stă la coadă la casa de sănătate, la medicul de familie, la medicul specialist, face rost de trimiteri şi la nevoie, întocmeşte documentaţia necesară tratamentului din străinătate.

Acolo e nevoie de cineva care să traduca. Nu neaparat de un traducător autorizat. Nu vorbim doar de un document. Ci de o comunicare pe termen lung.”, afirmă Monica Althamernavigatorul medical al Anei şi al multor alţi pacienţi.

Lucrează ca voluntar, dat fiind că ocupați de navigator medical nu există în nomenclatorul românesc. Situaţia este complet diferită în Occident.

În momentul în care un pacient este diagnosticat cu o afecțiune severă, i se spune că poate beneficia de suportul unui navigator. Dacă îşi doreşte acest lucru.”, mai spune Monica Althamer.

Regula s-ar putea aplica şi la noi, căci Ministerul Muncii şi cel al Sănătăţii au început procedurile de normare a meserie de navigator medical.

Cei ca Monica Althamer s-ar putea ocupa doar de pacienţi, fără să mai fie nevoiţi să aibă o meserie din care să se întreţină. În plus, navigatorilor le-ar fi mai uşor să înveţe ce au de făcut.

În momentul în care există niște proceduri, există și niște medici cu care colaborezi, sau un spital. Acum îi deranjăm, îi stresăm…”

Până la normarea acestei activităţi, puteţi apela la ajutorul unor voluntari din cadrul unor asociaţii ca Dăruieşte Viaţă, Asociaţia Pavel, Magic Camp sau Amazonia.