NATO nu confirma retragerea trupelor rusesti din apropierea frontierei cu Ucraina

Secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen a declarat astăzi că nu poate confirma retragerea Rusiei de la granița Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin a informat-o ieri pe Angela Merkel că a ordonat retragerea parțială a trupelor ruse de la granița de est a Ucrainei, dupa cum a anunțat într-un comunicat guvernul federal german.

Secretarul general al NATO a afirmat astazi la Bruxelles că nu dispune de dovezi privind retragerea trupelor ruse masate în ultima perioadă la granița cu Ucraina.

‘Din nefericire, nu pot să confirm faptul că Rusia îşi retrage trupele. Nu este ceea ce constatăm’, a precizat în fața presei secretarul general al Alianței, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din cele 28 de state membre ale organizaţiei.

‘Desfăşurarea militară masivă nu poate să contribuie, în niciun fel, la diminuarea tensiunii (…). Îndemn din nou Rusia să-şi retragă trupele, să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să înceapă un dialog constructiv cu Ucraina‘, a adăugat Rasmussen.

Oficialul a acuzat Moscova ca a subminat principiile pe care a fost construit parteneriatul NATO-Rusia și a spus ca – în consecință – ‘lucrurile nu vor mai fi la fel’.

Intre timp, Parlamentul de la Kiev a aprobat organizarea unor manevre militare comune cu statele membre ale NATO si Uniunii Europene. AcEstea vor avea loc in perioada mai-octombrie, pe teritoriul Ucrainei, inclusiv in apele Marii Negre.