Confidenţialitate

NATO, în ședință de urgență la solicitarea Varșoviei. Polonia susține că racheta care a căzut pe teritoriul său este “de fabricație rusească”

Ambasadorii Alianței Nord-Atlantice se reunesc de urgență, miercuri, la solicitarea Poloniei, după ce o rachetă de război căzută într-un sat de la granița cu Ucraina a ucis doi fermieri.

După o întrunire la ceas de seară, autoritățile de la Varșovia au sporit alerta la nivel de armată și au activat articolul 4 din Tratatul NATO.

Textul prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

Prin diverse declarații, aliații și-au reafirmat, marți seară, solidaritatea cu Polonia

Joe Biden a promis Varșoviei sprijin în anchetă, relatează BBC.

“Există informaţii preliminare care contestă acest lucru”, le-a declarat Joe Biden reporterilor când a fost întrebat dacă racheta a fost lansatădin Rusia.

“Este puţin probabil, luând în considerare liniile traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea… “, a adăugat liderul american.

Aflat la summitul G20 din Indonezia, Joe Biden a convocat o reuniune “de urgenţă” a liderilor G7 şi NATO pentru consultări despre incidentul de la granița polono-ucraineană.

Polonezii s-au limitat să transmită că racheta este “de fabricaţie rusească”.

“Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi i-a transmis condoleanţe profunde pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în cursul serii de marţi în estul Poloniei. Preşedintele Duda a prezentat evaluările în curs referitoare la explozia produsă în estul ţării, în apropierea frontierei cu Ucraina”, a notat Casa Albă într-un comunicat postat online.

Rachetea a ucis cei doi bărbați în localitatea Przewodów, situată în estul Poloniei, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Moscova consideră că incidentul reprezintă o “provocarea deliberată”, întrucât armata rusă nu ar fi lovit ținte ucrainene din apropiere de granița cu Polonia.

China a îndemnat la “calm și prudență”.

Autorităţile ucrainene au raportat, marţi, lovituri aeriene ale armatei ruse în întreaga ţară, inclusiv atacuri asupra capitalei Kiev, unde au fost lovite două clădiri rezidenţiale. Vaste regiuni au rămas fără curent electric.

Atacurile urmează unuia dintre cele mai mari succese militare ale ucrainenilor de până acum pe frontul de război, anume recucerirea oraşului sudic Herson.