NATO decide securizarea suplimentară a României și a celorlalte țări din Estul Alianței

Reuniți la Bruxelles, miniștrii Apărării din NATO decid astăzi suplimentarea măsurilor de securitate a Alianței, înclusiv a României.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că măsurile vor fi un răspuns și o adaptare a NATO la atacurile de tip hibrid care inclus măsuri de forță combinate cu propagandă și atacuri cibernetice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Mă aștept ca miniștrii să aprobe sporirea prezenței noastre în țările din Estul Alianței, ceea va susține și mai bine apărarea colectivă. În același timp, asta va trimite un mesaj puternic de descurajare a oricăui atac sau intimidare.

De asemenea, vom stabili cum vom răspunde atacurilor de tip hibrid care combină atacurile militare clasice cu atacurile subversive, cinernetice și de propagandă.,,

România propune înființarea unei flote maritime NATO în Marea Neagră, însă secretarul general al NATO nu a vorbit deocamdată despre acest subiect. În plus, toate cele 9 țări de pe flancul estic, înclusiv România, își doresc permanentizarea forțelor militare aflate pe teritoriile lor care acum, se rotesc în timpul exercițiilor derulate în ultimii doi ani.

Statele Unite au anunțat recent că vor mări de patru ori bugetul alocat misiunilor din Europa dublându-și astfel infrastructura și numărul militarilor care vor fi dislocați.

Decizia a fost salutată de secretarul general al NATO care a declarat că speră ca decizia americanilor să fie urmată și de statele membre de pe continent.

Pe de altă parte, la Bruxelles, miniștrii Apărării vor discuta și despre propunerea Turciei și Germaniei ca Alianța se se implice în distrugerea rețelelor de traficați de refugiați și alți migranți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,NATO a decis la sfârșitul anului trecut alocarea mai multor resurse Turciei. Acest pachet include supraveghearea cu avioane fără pilot, poliție aeriană, suplimentarea forțelor navale în estul Mării Mediterana și alte capabilități. Mă aștept ca miniștrii Apărării să discute despre solicitarea Turciei și să vedem cum putem suplimenta acest pachet.,,

În acest context, secretarul general al NATO a acuzat Rusia că subminează negocierile prinvind incetarea focului în Siria, prin atacurile în zona prașului Aleppo, de unde au plecat zeci de mii de oameni în ultimele zile.