Confidenţialitate

NATO ar putea decide să se retragă din Afganistan

Alianța Nord Atlantică ar putea lua săptămâna viitoare o decizie istorică: să se retragă din Afganistan, după aproape 20 de ani de misiuni.

Statele Unite au intrat în Afganistan după atacurile din 11 septembrie 2001, iar ulterior NATO, inclusiv România, i s-au alăturat cu forțe impresionante.

Mai exact, miniștrii Apărării ai NATO se vor reuni peste mai puțin de două săptămâni pentru a decide dacă Alianța și statele prietene, în total 40, de-a lungul ultimelor două decenii, părăsesc sau nu Afganistanul în perioada următoare.

”Suntem în fața unei decizii dificile pe care va trebui să o luăm cu toții, în bloc pentru că vor fi costuri și provocări, orice am decide. Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internațional, iar Afganistanul să devină iar raiul teroriștilor”, spune secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Statele Unite negociază de peste un an cu talibanii instaurarea păcii, iar secretarul general al NATO le-a transmis liderilor grupărilor locale că “trebuie să-şi respecte angajamentele”, cum ar fi “ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida”.

De la intrarea SUA și a aliaților din NATO în Afganistan, armatele Alianței au pierdut mii de militari.