Natalitatea scazuta, problema de siguranta nationala

Populația României va scădea dramatic, iar trendul descrescător nu va putea fi schimbat până după mijlocul secolului, indiferent de măsurile de stimulare pe care le vor lua politicienii.

Avertismentul vine din partea profesorului doctor Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Invitat la Interviurile Europa FM, profesorul Vasile Ghețău spune că România a intrat în cel de-al 26 lea an de declin demografic, iar până în 2050 numărul românilor va scădea până la 17,1 milioane de locuitori.

Astfel, problema demografică a devenit una de siguranță națională.

(VIDEO)

În acest moment, o româncă naște, statistic vorbind, 1,3 copii. Cei mai mulți copii îi nasc femeile de etnie rromă, care aduc pe lume 3,2 copii, spune la Interviurile Europa FM, profesorul Vasile Ghețău.

(VIDEO)

Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române susține că, pentru a face copii, românii au nevoie în primul rând de stabilitate și de măsuri sociale pentru copii, care să le permită menținerea carierei.

Dezastrul demografic din România are drept cauze și emigrarea în ultii ani a peste 2 milioane de români care au ajutat țările în care au ajuns să-și reducă propriul declin. Potrivit statisticilor din Spania, în acest moment, 100.000 de mii de copii români sunt școlarizați în peninsulă, iar anul trecut, mamele românce au născut 12 mii de copii.

Natalitatea și fertilitatea extrem de scăzute de la noi vor duce la dublarea dependenței bătrânilor de persoanele active.

În acest moment, 25 de bătrâni de peste 65 de ani depind de cei care muncesc, urmând ca în 2050, numărul vârstnicilor care sunt dependenți de persoanele active să ajungă la 52.

Rezolvarea problemei demografice a României a fost inclusă de Klaus Iohannis în programul său prezidențial.

Șeful statului propune, pentru anul viitor, acordarea de deduceri personale pentru părinți.

Viziunea președintelui Romaniei privind cresterea natalității o găsiți în programul său alectoral, aici.

Interviul acordat Ancăi Grădinaru de profesorul doctor Vasile Ghețău îl puteți viziona pe www.interviuri.europafm.ro sau aici