Confidenţialitate

Nasser Al-Attiyah a câștigat Raliul Dakar

Pilotul din Qatar, Nasser Al-Attiyah a câștigat pentru a 3-a oară cel mai cunoscut raid motorizat al lumii – Raliul Dakar.

Șeicul arab, pe numele lui complet Nasser Salih Nasser Abdullah Al-Attiyah, în vârstă de 48 de ani, a triumfat acum la volanul unei Toyota, după ce în 2011 a pilotat un Volkswagen și în 2015 un Mini.

Al 2-lea s-a clasat spaniolul Nani Roma, de la Mini, iar pe podium a urcat și fostul mare campion din WRC, francezul Sebastien Loeb, de la Peugeot.

În ultima etapă, care a avut finalul la Lima, în Peru, Al-Attiyah nu a mai forțat, având un avantaj confortabil și a sosit abia al 12-lea, la 9 minute de câștigătorul rundei, „vereranul” Carlos Sainz, învingător în ediția de anul trecut.

Cel mai titrat pilot din concurs, francezul Stephane Peterhansel, deasemenea de la Mini, a abandonat în runda a 9-a după un accident.

România a fost din nou reprezentată la Raliul Dakar de motociclistul Emanuel Gyenes, care înaintea plecării în America de Sud a suferit o fractură la mână și nu a putut termina marele raid.

El a reușit totuși să rămână în concurs până în penultima etapă, o performanță remarcabilă în aceste condiții.

La clasa moto, victoria a revenit celor de la KTM, al 18-lea an consecutiv. Australianul Toby Price şi-a trecut în palmares al 2-lea triumf, după cel din 2016, iar al 2-lea a fost austriacul Matthias Walkner.

La camioane, ruşii de la Kamaz sunt încă imbatabili. Eduard Nikolaev este urmaşul “legendarului” Vladimir Ciaghin, căruia i-a fost mulți ani mecanic. Acesta a câştigat al 4-lea titu la Dakar, al 3-lea la rând.