Confidenţialitate

NASA va încerca să devieze traiectoria unui asteroid pentru a vedea cum s-ar putea interveni în cazul unui pericol real asupra Terrei

Agenția spațială americană va încerca, luni noapte, să devieze traiectoria unui asteroid cu ajutorul unui vehicul spațial kamikaze. Este o premieră pentru NASA. Asteroidul nu reprezintă un pericol pentru Terra, dar misiunea este extrem de importantă.

Dacă va avea success, ea va oferi informații prețioase despre cum trebuie intervenit când asteroizi periculoși riscă să cadă pe Pământ.

Sunt mai bine de 10 luni de când NASA a trimis în spațiu un vehicul de mărimea unei mașini, cu scopul de a devia traiectoria unui asteroid.

Botezat Dimorphos, asteroidul are un diametru de 160 de metri, adică jumătate din înălțimea Turnului Eiffel din Franța, dar nu reprezintă un pericol pentru Terra.

El urmează a fi lovit de vehiculul spațial al NASA, la ora 23 și 13 minute GMT, cu o viteză de 20.000 de kilometri pe oră.

Misiunea va putea fi urmărită în direct pe site-ul NASA și are rolul de a pregăti eventuale intervenții în cazul în care asteroizi periculoși riscă să ajungă pe Terra.

Oamenii de știință spun că foarte puţini dintre asteroizii cunoscuţi sunt consideraţi potenţial periculoşi pentru Terra şi niciunul dintre ei nu se va apropia de planeta noastră în următorii 100 de ani.

În prezent, sunt cunoscuţi doar 40% dintre asteroizii ce măsoară peste 140 de metri în diametru, capabili să distrugă regiuni întregi de pe Terra.

Dacă vehiculul NASA îşi va rata ţinta, el va avea suficient carburant pentru a face o nouă tentativă peste doi ani.

Citește și: Cele mai clare imagini cu Neptun, publicate de NASA. În fotografii apar și unele inele care, de obicei, sunt foarte greu de văzut | GALERIE FOTO

Foto: Shutterstock