Studiul are loc la Johnson Space Centre din Houston. Timp de 2 săptămâni, voluntarii vor desfășura activități zilnice obișnuite pentru ca experții sa monitorizeze corpul uman în condiții normale.
Urmează apoi 70 de zile petrecute într-un pat înclinat, într-o încăpere unde va fi lumină timp de 16 ore și întuneric, 8 ore. Participanții la studiu au voie să primească vizite, să citească, să se uite la televizor sau să se joace pe calculator. Ei vor consuma doar alimente care să le permită să-și păstreze greutatea, vor face duș în pat și exerciții fizice cu ajutorul unui echipament special. Se vor deplasa doar când specialiștii vor să testeze dacă au intervenit schimbări la nivelul oaselor, circulației, mușchilor sau sistemului imunitar. Eforturile le vor fi răsplătite la final cu 5 mii de dolari, pe lună.
Una dintre persoanele care a participat deja de 3 ori la studiu și care se descrie ca fiind…pernaut susține că nu e chiar ușor să stai atâta timp în pat, dar de dragul științei și al banilor, merită încercarea.
Experții spun că microgravitația își pune amprenta asupra corpului uman. Sângele nu curge în partea inferioară a corpului, ci se acumulează la nivelul feței, mâinilor și picioarelor, țesutul muscular se diminuează, la fel și masa corporală. Iar cea mai serioasă problemă este legată de pierderea calciului din oase.