Confidenţialitate

Nancy Pelosi: SUA nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul | AUDIO

Statele Unite ale Americii nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul, spune președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, aflată în vizită în Japonia. În același timp, China a declanșat ample exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului, iar unele dintre rachetele balistice pe care armata Beijingului le-a lansat ar fi căzut în zona economică exclusivă a Japoniei. Premierul japonez cere Chinei să oprească exercițiile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nancy Pelosi, aflată în Japonia, după vizita pe care a făcut-o în Taiwan și care a declanșat un răspuns dur din partea Beijingului, spune că Statele Unite ale Americii nu vor permite Chinei să izoleze Taiwanul și a dat asigurări că turneul său nu a vizat schimbarea statu-quo-ului în regiune.

Cu toate acestea, vizita demnitarului american a declanșat o adevărată desfășurare de forțe din partea Chinei, care a lansat exerciții militare ample foarte aproape de Taiwan, insulă pe care o consideră teritoriul său.

Rachete balistice folosite pentru exerciții au ajuns chiar și în apele Japoniei, în zona economică exclusivă. În acest context, premierul Japonez Fumio Kishida a declarat că tirurile de rachete sunt o serioasă problem care afectează securitatea țării sale. A cerut Beijingului să oprească exercițiile.

Pe de altă parte, Washingtonul consideră exercițiile agresive ale Chinei drept „iresponsabile” și avertizează că „ar putea scăpa, de sub control”.

China a reacționat „exagerat”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe teme de Securitate – John Kirby. Portavionul Reagan „va rămâne în operaţiune în zonă pentru a supraveghea situaţia”, a mai anunțat Kirby.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vizita lui Nancy Pelosi în Taipei: China pornește 6 zile de exerciții militare în jurul Taiwanului. Rusia reacționează prin vocea lui Lavrov