Confidenţialitate

Nadia Savcenko, eliberată de Rusia în schimbul a doi militari ruşi deţinuţi în Ucraina

Rusia a eliberat-o pe Nadia Savcenko în schimbul a doi militari ruşi care erau deţinuţi în Ucraina.

Potrivit preşedinţiei ucrainene, fostul pilot ucrainean se afla în drum spre Kiev, la bordul avionului preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Postul rus Russia Today, finanţat de Kremlin, a anunţat că cei doi ruşi au fost eliberaţi şi se află în drum către Moscova. Ei au fost capturaţi anul trecut, după ce au recunoscut că sunt ofiţeri ruşi, însă Ministerul rus al Apărării a afirmat că nu se aflau în serviciul activ.

Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Ierofeiev au fost judecaţi de un tribunal din Kiev, care i-a condamnat la 14 ani de închisoare pentru terorism şi participare la războiul din estul Ucrainei. Ei i-au cerut lui Poroşenko să-i graţieze.

Pe de alta parte, Nadia Savcenko urmează să fie primită de o mulţime de susţinători în Ucraina, unde este considerată o eroină după aproape doi ani de detenţie în Rusia.

Presedintele Petro Poroşenko urmează să o întâlnească pe aeroportul din Kiev şi să o însoţească prin capitală, a anunţat un oficial din cadrul preşedinţiei ucrainene.

Nadia Savcenko a fost capturată de rebeli proruşi în estul Ucrainei, în 2014, şi a fost condamnată în martie la 22 de ani de închisoare pentru un presupus rol pe care l-ar fi jucat în uciderea a doi jurnalişti ruşi în zona de conflict.