Nadia Comăneci vine sâmbătă La Radio cu Andreea Esca

Sâmbătă, 22 aprilie, Europa FM vă invită la Cluj-Napoca pentru o ediție specială La Radio cu Andreea Esca și Nadia Comăneci. Pentru cei care nu vor fi alături de noi Campionatele Europene de Gimnastică Artistică, transmitem în direct și video emisiunea pe europafm.ro.

274 de gimnaşti se vor afla în competiţie la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică 2017 Este ocazia perfectă pentru ca emisiunea La Radio cu Andreea Esca să se mute în Cluj-Napoca pentru povești cu una dintre cele mai mari campioane ale României: Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci, prima gimnastă de nota 10 din istorie, a împlinit anul trecut  55 de ani.  Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar Nadia Comăneci a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol).

Acasă, succesul său i-a adus distincția de „Erou al Muncii Socialiste”, Nadia Comăneci fiind cea mai tânără româncă recompensată cu acest titlu.

Născută pe 12 noiembrie 1961 la Onești, Nadia Comăneci ar fi fost botezată după personajul „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film.

Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

La doar 14 ani a fost steaua Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. A obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă de şapte ori şi a câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între anii 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001.

În prezent, Nadia Comăneci este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO.

În decembrie 2003, i s-a publicat prima carte, „Scrisori către o tânără gimnastă”/”Letters to a Young Gymnast”. Nadia a înfiinţat şi o clinică de caritate în Bucureşti pentru a ajuta copiii orfani din România.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS